Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik NiP-a

Konaković: Pokazat ćemo pravnu snagu države BiH i staviti van snage odluke NSRS

Elmedin Konaković
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Elmedin Konaković

Oni koji budu primjenjivali ovaj zakon, mogu se sakriti samo na malom dijelu entiteta RS, rekao je Konaković

Lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se prisutnim novinarima nakon održanog sastanka sa predstavnicima stranaka Trojke, delegacijama SNSD-a i HDZ-a.

Vanredna okolnost

-Danas smo imali jednu vanrednu okolnost, jedan sastanak koji se može zvati planiran kao redovan, on je danas bio sve samo nije bio redovan. Prije svega hoću da pošaljem jednu jasnu poruku pravne i institucionalne naravi svima koji se u kršenju i napadu na Ustav misle sakriti iza odluke NSRS, mogu se sakriti ali samo na malom prostoru bh. entiteta RS i nigdje više. Nigdje na svijetu, pa ni u BiH, ne može niži nivo vlasti delegirati odluke viših nivoa vlasti a pogotovo ne Ustav i ovo jeste udarac i udar na ustavni poredak onih koji budu implementirali ovu vrstu odluke naći će se u velikom problemu, na sve njih apelujem da to ne rade – rekao je na početku svog obraćanja Konaković, javlja Avaz.ba.

Nikšić: Nećemo popustiti

predsjednik sdp-a


Nikšić: Nećemo popustiti

Osvrnuo se i na izjave koje smo imali prilike čuti proteklih dana.

-U prvom dijelu političkom oko kojih se ne slažemo po meni nisu neočekivane, vrlo su očekivane iako nemaju nikakvu raciju, nikakvu uporište i logiku. Ustav jasno precizira postojanje i način funkcionisanja Ustavnog suda, odabir ljudi koji tamo sjede i način donošenja tog pravilnika na kojeg su ovih dana bili neki povici iz manjeg bh. entiteta RS. Još jednom ponavljam, to što se desilo, odluka Ustavnog suda je odgovor na one koji su pokušali blokirati rad Ustavnog suda i zapravo potvrda da institucije BiH funkcionišu i da su mnogo jače od onih koji bi željeli da ne funkcionišu. Dakle, još jednom, vidio sam da će odluka NSRS biti da se zaštite oni koji budu tužilaštva i sudove ove zemlje optužili za udar na ustavni poredak, moći će biti zaštićeni u nekim dijelovima RS i nigdje više – rekao je lider NiP-a.

Teška obaveza

Konaković je komentirao i drugi dio sastanka koji se odnosio na EU put naše zemlje.

-Ovaj drugi dio je naša teška obaveza. Kako u ovakvim okolnostima s ljudima koje smo znali kad smo pravili ovu vrstu partnerstva ili dogovora na državnom nivou da će se ovako ponašati, da li upadati u takve zamke, da li zapravo ići na ono što su možda planirali neke nove blokade u trenucima kada BiH ima ozbiljnu priliku da se ubrzanim tempom približi EU. Mi smo od samog starta odabrali ovaj drugi scenarij u kojem bilo kakav pomak, bilo kakva odluka, bilo kakav zakon na nivou Vijeća ministara i oba doma parlamenta znači BiH mnogo jer se to do sada nije dešavalo. U ovom drugom dijelu nismo, naravno, mogli otvarati nekle tehničke detalje rasprava, ali mi se čini da tu načelnu saglasnost imamo. Da je pred nama jedan kratki period, možda do oktobra kada će se vidjeti da li uopšte ima smisla ovo što mi radimo, da se ove neke obaveze iz 14 prioriteta i druge obaveze, previše govorimo samo o tih 14 prioriteta. Puno je onih prioriteta koji si bitni građanima BiH, ne možemo udovoljavati samo onome što se zove evropski put pred nama, jednako su bitni svima nama na području dijele BiH, obva entiteta i području Brčko Distrikta – ističe Konaković.

Sramotne izjave Nešića

Komentirao je i izjave Nenada Nešića, ministra sigurnosti BiH.

-Želim da kažem, nisam imao priliku ranije, sramotno je to što je moj kolega Nešić uradio sa ovom slikom u kojoj Brčko distrikt pripaja RS i zapravo možda baš tu leži problem za njih u RS koji posmatraju tako procese da sami sebi prave problem veći nego što možda misle da je tako. Još jednom, uz sve ove okolnosti, naša obaveza i naša odgovornost prema ljudima u BiH jeste da uradimo šta je do nas kako bi ova zemlja funkcionisala i iskoristila taj famozni momentum o kojem mi govorimo. Potvrdit ću ovo što govori kolega Nikšić, u protekla dva dana imao sam desetak razgovora sa međunarodnim zvaničnicima od kojih se očekuju ozbiljne i oštre reakcije. Naravno da ćemo i mi uputiti apelaciju Ustavnom sudu onog trena kada ovaj zakon bude formalan, kada se nađe ili kada se objavi, kako već procedure nalažu u bh. entitetu RS i tu apsolutno nemam nikakvu dilemu da ćemo pokazati tu pravnu moć države BiH i staviti van snage ovakve odluke koje u konačnici su najviše štete napravile ljudima u BiH a primarno u RS. Dakle, ovo su priče koje odbijaj investitore, ovo su priče koje odbijaju turiste, koje tjeraju ljude iz BiH i još jednom izražavam svoje nezadovoljstvo što se takve stvari u BiH dešavaju. Mislio sam da su na većem nivou svijesti u aktuelnom trenutku naše kolege s kojima smo odlučili napraviti ovu vladu – zaključio je Konaković.