Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mreža za izgradnju mira

Konferencija i radionica “Ka održivom i participativnom lokalnom ekonomskom razvoju u BiH”

mreza za izgradnju mira22

Rezultati istraživanja pokazali su da lokalno ekonomsko planiranje ne uključuje građane, poslovni sektor, akademsku zajednicu niti stručnjake, te da se njihove potrebe samo djelomično nalaze u samim planovima

U organizaciji Mreže za izgradnju mira, a u okviru implementacije programa Snaga lokalnog, 3. i 4. februara, u hibridnom formatu – online i uživo u hotelu Holiday Sarajevo, održana je konferencija i radionica na temu “Ka održivom i participativnom lokalnom ekonomskom razvoju u BiH”.

Konferencija sa radionicom bila je posvećena rezultatima istraživanja i mapiranja socioekonomskih razvojnih potreba lokalne zajednice i analize njihove usklađenosti sa lokalnim razvojnim strategijama i planovima, a obuhvaćeno je 16 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini i to: Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Cazin, Grude, Kakanj, Konjic, Mostar, Prijedor, Široki Brijeg, Stolac, Trebinje, Tuzla, Višegrad i Zenica.

Istraživanje je provedeno uzimajući u obzir zastupljenost lokalnih zajednica sa različitim geografskim, etno-nacionalnim i privrednim karakteristikama, a kroz intervjue i fokus grupe učestvovalo je 320 predstavnika poslovnog sektora, civilnog društva, medija, te je anketirano 1054 građana.

Rezultati istraživanja pokazali su da lokalno ekonomsko planiranje ne uključuje građane, poslovni sektor, akademsku zajednicu niti stručnjake, te da se njihove potrebe samo djelomično nalaze u samim planovima. Također uočen je interes za zelenu transformaciju, značajan porast siromaštva, gladi i socijalne nejednakosti, masovan odlazak mladih i stručnjaka, povećano zagađenje na lokalnom nivou i evidentne klimatske promjene, nepovjerenje prema institucijama vlasti, nedostatak vizije u pogledu lokalnog razvoja kroz reindustrijalizaciju, inovacije i izgradnju adekvatne infrastrukture, te su zabilježeni isti trendovi bez obzira na političku ili etno-nacionalnu kompoziciju vladajuće strukture.

Prvog dana konferencije predstavljeni su glavni rezultata istraživanja koji imaju za cilj da informišu i ponude presjek stanja u lokalnim zajednicama iz perspektive održivog socioekonomskog razvoja, te da pozovu nosioce vlasti na hitno adresiranje niza društvenih problema čije dalje ignoriranje dovodi do urušavanja društvenih institucija i kršenja osnovnih ljudskih prava. Drugi dan bio je usmjeren na diskusiju o orijentaciji budućeg lokalnog razvoja ka održivosti, ali i nastojanje da se konkretnim primjerima iz prakse među kojima je i primjer Grada Gradačac, ponudi vizija kako formulirati procese reindustralizacije i izgradnje infrastrukture na lokalnom nivou.

Konferencija je okupila veliki broj aktera iz svih sfera društva, od predstavnika lokalnih, kantonalnih, entitetskih vlasti, do predstavnika međunarodne zajednice, poslovnog sektora, civilnog društva i medija, a konferenciji su prisustvovali i predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT.