Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obratit će se i ambasadori

Konferencija o nalazima Istražne komisije i o korupciji u BiH

istrazna komisija

Nivo interesovanja, identitet učesnika, te sama tematika koja ukazuje na jasan uticaj korupcije i na destabilizaciju Bosne i Hercegovine ne ostavljaju sumnju o značaju ove Konferencije. Ovo je rezultat reputacije Istražne komisije, ali i jasna naznaka da će se implementaciji naših preporuka posvetiti značajna pažnja- kaže Arnaut

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Herecegovine sutra će Evropsko vijeće za vanjske odnose (European Council on Foreign Relations -ECFR), u saradnji sa Istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu Bosne i Herecgovine održati konferenciju o Izvještaju Istražne komisije i razmatranju problema korupcije kao izvora nestabilnosti u BiH.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

Na konferenciji će se, pored predsjedavajućeg i člana Istražne komisije Damira Arnauta i Branislava Borenovića, obratiti ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy, ambasador Nizozemske u BiH Jan Waltmans, ambasadorica OSCE-a Kathleen Kavalec, a u diskusiji će učestvovati i ambasadori/šefovi misija Italije, Švedske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i predstavnici ambasade Francuske i Misije EU u BiH.

Damir Arnaut, predsjedavajući Istražne komisije i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH smatra da su brojni pokazatelji koji nagovještavaju će ova konferencija dopriniejti realizaciji preporuka koje je Komisija utvrdila u svom izvještaju.

-Nivo interesovanja, identitet učesnika, te sama tematika koja ukazuje na jasan uticaj korupcije i na destabilizaciju Bosne i Hercegovine ne ostavljaju sumnju o značaju ove Konferencije. Ovo je rezultat reputacije Istražne komisije, ali i jasna naznaka da će se implementaciji naših preporuka posvetiti značajna pažnja- kaže Arnaut.

Podsjećamo, Istražna komisija je između ostalog u svom izvještaju preporučila da se vrši provjera svih članova VSTV-a, predsjednika sudova i glavnih tužioca po uzoru na Albaniju, a koja podrazumijeva detaljnu provjeru imovine, bilo kakvih kontakata ili odnosa rukovodećih nosilaca pravosudnih institucija s politikom, te detaljnu provjeru bilo kakvih kontakata ili odnosa nosilaca pravosudnih funkcija sa organizovanim kriminalom.

Preporuka je i da se mehanizam sukoba interesa proširi na nosioce pravosudnih funkcija i njihove bliske srodnike, u smislu da neko ne može biti sudija, a da njegov supružnik, dijete ili drugi blizak srodnik istovremeno bude na nekoj politički imenovanoj funkciji.

Komisija traži i značajno unapređenje kriterija za pravosudne funkcije i za članstvo u VSTV-u, kao i da se osigura izuzeće članova VSTV-a pri imenovanjima na istom nivou, tako da sudija ne imenuje tužioca koji će se sutra pojavljivati pred njim i obrnuto. Preporuka je i da se onemogući da advokati budu članovi VSTV-a, kao što je sada slučaj.

Traži se i unapređenje statusa nezavisnosti i ovlasti Ureda disciplinskog tužioca (UDT), te da se pojača istraga za disciplinske prekršaje etičke i koruptivne prirode,a zatražena je i uspostava posebnog mehanizma za odlučivanje u disciplinskim prekršajima članova VSTV-a, kao i da se na određeni period nosiocima pravosudnih funkcija onemogući napredovanje nakon izrečene disciplinske mjere .

Na sutrašnjoj konferenciji o kojoj će vjerovatno biti riječi i ovim preporukama Komisije, obratit će se i Specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Michael Sarrazin , kao i predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Hrvatske Nataša Novaković, kao i sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović.