Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tradicija

Konjanici ispred fočanske Aladže krenuli ka Pruscu

aladza_konjanici_3

Tradicija je to započeta prije nekoliko godina, kada su Fočaci na konjima polazili sa mjesta na kojem su se mogli vidjeti samo temelji jedne od najljepših džamija na Balkanu

Vjernicima koji će se okupiti kraj Ajvaz – dedine stijene i ove godine će se pridružiti konjanici iz Foče. Oni su danas, nakon klanjanja džuma – namaza prema Pruscu krenuli ispred Aladža-džamije, javlja Anadolu Agency.

Tradicija je to započeta prije nekoliko godina, kada su Fočaci na konjima polazili sa mjesta na kojem su se mogli vidjeti samo temelji jedne od najljepših džamija na Balkanu.

„Hvala Allahu da smo uspjeli da se organizujemo i ove godine, da nastavimo tradiciju koju smo imali i da i ove godine krećemo ispred naše ljepotice, koja je ove godine svečano otvorena i u kojoj se skupljamo, obavljamo svoje namaze i družimo se u njenom dvorištu. Evo i ove godine ćemo odavde svečano krenuti u današnji odabrani dan petak, kada smo klanjali džumu-namaz, na ovo veliko naše dovište, najveće dovište, na našu Ajvatovicu“, rekao je fočanski imam Salem efendija Ćemo, koji je bio i inicijator odlazaka na Ajvatovicu.

To je simbolično povezivanje dva grada i dva dovišta, Ajvatovice kod Prusca i Dobrih Voda kod Foče, podsjetio je Ćemo.

Putnike iz Foče ispratili su i goraždanski muftija Remzija efendija Pitić, imam Aladža-džamije Dženan efendija Krajišnik, predsjedavajući Skupštine opštine Foča Izet Spahić, članovi porodica i grupa sugrađana.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi. Prema predanjima, Ajvaz-dedo, islamski učenjak i derviš, je nakon što se nastanio u Pruscu u 15. stoljeću, nakon dugotrajne suše 40 dana i noći učio dovu za vodu, na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, 40. noći se stijena na dovištu razdvojila te je iz nje potekla voda.