Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konjanici u tradicionalnoj nošnji na ulicama Sarajeva (VIDEO)

ajvatovica-konjanici7

Konjanici iz Sarajeva jutros su iz parka At mejdan krenuli u pohod na Ajvatovicu gdje će narednog vikenda biti održana centralna manifestacija 505. Dani Ajvatovice, javlja Anadolu Agency (AA) .

Inače, grupa konjanika već osmu godinu kreće iz sarajevskog parka At Majdan ka Ajvatovici, koje je jedno od najvećih muslimanskih dovišta u Evropi.

Ispraćaju konjanika na At majdanu prisustvovao je i načelnik Općine Stari grad Ibrahim Hadzibajrić, koji je naglasio da Općina Stari grad već pet godina organizuje polazak konjanika iz Sarajeva.

Više od deset konjanika je, jašući posebno ukrašene konje, prodefiliralo najprije preko Latinske ćuprije, zatim sarajevskom Baščaršijom pa kroz ulice Ferhadiju i Maršala Tita. Izazvali su pažnju građana koji su s oduševljenjem posmatrali prolazak konjanika sarajevskim ulicama.

Centralni događaj manifestacije – pohod na Ajvaz-dedinu stijenu, bit će održan u nedjelju, 14. juna 2015. godine, kada je predviđeno i obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

Ajvatovica je tradicionalni pohod Bošnjaka ka raspuknutoj stijeni na planini Šuica. Prema legendi, stijena se raspukla kada je Ajvaz- dedo, pobožni čovjek, u prvim godinama dolaska islama na ove prostore molio da kroz nju proteče voda za Prusac, tada Akhisar (Bjeli Grad).

Posljednih godina ovo tradicionalno okupljanje vjernika iz BiH, ali i cijele Evrope, preraslo je u međunarodnu kulturno-vjersku manifestaciju čiji sadržaji se organizuju u osam gradova srednje Bosne.