mup rs potvrdio

Koronavirus spriječio okupljanje pristalica četničkog pokreta u Višegradu

Pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili su se u Višegradu
Pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili su se u Višegradu 10.03.2019., Visegrad, Bosna i Hercegovina - Pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili su se u Visegradu da bi obiljezili hapsenje generala Draze Mihailovica. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm je trenutno 257 оsоbа, kоје su dоputоvаlе iz pоdručја zаhvаćеnih virusоm korona, čеtiri оsоbе su pоzitivnе nа taj virus i trеnutnо su bеz simptоmа, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS

Predsjednik Ravnogorskog pokreta RS Dušan Sladojević potvrdio je za BIRN da se najavljeni skup pristalica četničkog pokreta u Višegradu vjerovatno odgađa zbog korona virusa.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS danas su potvrdili da neće dozvoliti javna okupljanja na području tog bh. entiteta do 30. marta ove godine, a sportska takmičenja bit će održana bez gledalaca.

Ta odluka je donesena u skladu s današnjim zaključkom Vlade RS-a u vezi s preventivnim mjerama stanovništva od koronavirusa u tom entitetu.

Pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm je trenutno 257 оsоbа, kоје su dоputоvаlе iz pоdručја zаhvаćеnih virusоm korona, čеtiri оsоbе su pоzitivnе nа taj virus i trеnutnо su bеz simptоmа, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

“Okupljanje pristalica Ravnogorskog pokreta koje je najavljeno za petak, 13. mart ove godine, u Višegradu potrebno je zabraniti jer izaziva strah kod građana i povratnika i raspiruje mržnju, što ne doprinosi pomirenju”, saopćeno je iz organizacije TRIAL International, dok su predstavnici žrtava za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveli da o istrazi pokrenutoj ranije u Državnom tužilaštvu još nemaju nikakvu informaciju.

Iz organizacije TRIAL BiH je saopćeno kako “Ravnogorski pokret, uz veličanje Draže Mihailovića i simbola progona i masovnih ubistava u Drugom svjetskom ratu, javno raspiruje mržnju i izaziva strah kod građana, posebno povratnika”.

Kako poručuju iz ove organizacije, rad ovakvih udruženja i održavanje ovakvih skupova “ne doprinosi procesu suočavanja s prošlošću i udaljava bh. društvo od procesa pomirenja”, te “njeguje fašističke ideologije” i time potiče promoviranje nacionalne i vjerske mržnje.

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu također poistovjećuje s veličanjem fašizma.

“Okupljanje i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta je sramota za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i šamar tradiciji antifašizma u Evropi. Mogu razni kvaziistoričari i političari praviti reviziju istorije, ali krvavi tragovi četnika po tlu Bosne i Hercegovine, i ne samo Bosne i Hercegovine, toliko su još svježi da ih niti jedna revizija ne može izbrisati. Svako novo okupljanje njihovih sljedbenika je veličanje fašizma, sijanje straha i mržnje, i u konačnici udar na Bosnu i Hercegovinu”, saopćeno je iz SABNOR-a BiH.

Udruženje “Svi za bolji Višegrad” je ranije svim nadležnim institucijama uputilo zahtjev za zabranu ovog okupljanja, te djelovanja Ravnogorskog pokreta.

“Pozvali smo sve da poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti – Predsjedništvo BiH, Ministarstvo sigurnosti, predstavnike Bošnjaka u Republici Srpskoj – da bi se zabranilo djelovanje Ravnogorskog pokreta”, kazao je za BIRN BiH Suljo Fejzić, predstavnik Udruženja “Svi za bolji Višegrad”.

Hedija Kasupović, predstavnica Udruženja porodica nestalih “Višegrad 92”, smatra kako se rad ovog Pokreta treba zabraniti, te kako je “unazad dvije godine vršeno njihovo postrojavanje za vrijeme obilježavanja godišnjice stradanja u Višegradu”.

Nakon okupljanja Ravnogorskog pokreta prošle godine u Višegradu, Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo je uputilo zahtjev da se zabrani rad 16 udruženja koja u svom nazivu imaju odrednicu “ravnogorski” ili “četnički” pokret.

Ovaj zahtjev odbili su sudovi u Doboju i Sokocu, dok sudovi u Banjoj Luci, Bijeljini i Trebinju još uvijek nisu donijeli bilo kakvu odluku, naveo je TRIAL BiH u svom saopćenju pozivajući se na BIRN-ove tekstove.

Nakon ovog okupljanja, u Tužilaštvu BiH je formiran predmet zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Iz Državnog tužilaštva su za BIRN BiH potvrdili “da je predmet u radu i da se čeka odgovor na temelju zahtjeva Tužiteljstva BiH za međunarodnu pravnu pomoć, nakon čega će se moći izjasniti o daljim aktivnostima”.

Kako je za BIRN BiH rekla Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”, navršena je godina dana od pokretanja istrage u Tužilaštvu BiH.

“Jučer smo poslali dopis glavnoj tužiteljici da se navršava godina dana i da do danas ništa nije urađeno”, kazala je Hasečić i navela kako je dopis upućen i Predsjedništvu BiH, te Ministarstvu sigurnosti, budući da se svake godine u isto doba, zbog straha, zaustavlja odlazak ljudi na njihova imanja.

U januaru ove godine je Badnja večer obilježena vožnjom i puštanjem pjesama kroz Potočare, Bratunac i Višegrad, što su povratnici vidjeli kao priliku koja je iskorištena za širenje nacionalističkih ideja, i što je kod njih izazvalo strah, nakon čega je Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog zastrašivanja povratnika, poticanja i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje te netrpeljivosti.

Na upit BIRN-a BiH o istrazi pokrenutoj 2019. godine, Tužilaštvo BiH nije odgovorilo.

Iz TRIAL-a su pozvali lokalne, entitetske i državnu vlast na sprečavanje okupljanja Ravnogorskog pokreta, a Tužilaštvo BiH da ubrza proces poduzimanja adekvatnih mjera koji je pokrenut krivičnim prijavama za isto okupljanje prošle godine.