Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Košarac organizovao sastanak o problemu plutajućeg otpada na Drini

kosarac_110121

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas u Sarajevu sastanak u vezi s rješavanjem problema oko četiri hiljade kubika plutajućeg otpada koji je rijekama iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine dospio na krunu brane Hidroelektrane “Višegrad”

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i preduzeća ”Hidroelektrane na Drini”, na čiju inicijativu je ovaj susret organiziran, kako bi se razgovaralo o ovom višedecenijskom problemu koji prijeti da izazove ekološku katastrofu, ali i ugrozi proizvodnju električne energije.

Na današnjem sastanku konstatirano je da je od izuzetne važnosti osigurati stabilnost energetskog sektora i zaštitu životne sredine, te dugoročno rješenje za pomenuti problem.

”S tog aspekta, uvažavajući činjenicu da su sektori energetike i ekologije u primarnoj nadležnosti entiteta, dogovorili smo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležna entitetska ministarstva, te rukovodstvo preduzeća ‘Hidroelektrane na Drini”, zatraže radni sastanak s predstavnicima Srbije i Crne Gore. Cilj nam je da na trilateralnom nivou otvoreno razgovaramo o ovom problemu i pokušamo naći dugoročna rješenja, jer je očigledno da ona koja su bila produkovana u 2019. godini nisu bila dugoročna”, poručio je ministar Košarac.

Ukazujući na potrebu očuvanja dobrih bilateralnih odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom, sagovornici su konstatirali da je potrebno nastaviti aktivnosti na trilateralnom nivou, te putem radnih tijela tražiti rješenja koja će spriječiti da otpad s deponija iz Srbije i Crne Gore slivom rijeke Lim dolazi u Drinu, odnosno završava na kruni brane Hidroelektrane “Višegrad”.

”Opredijeljeni smo da tražimo dugoročna rješenja, kako bismo zaštitili životnu sredinu i spriječili nemjerljive posljedice po naš energetski sektor. Zbog toga ćemo uložiti dodatne napore da u što skorijem periodu organizujemo trilateralni sastanak sa predstavnicima Srbije i Crne Gore, na kojem ćemo, između ostalog, analizirati istraživanja koja su rađena kroz projekte organizacije SVG i projekte kompanije Dvokut iz Hrvatske, kako bismo došli do trajnog rješenja za problem plutajućeg otpada i omogućili neometano funkcionisanje hidroelektrana na Drini”, zaključio je ministar Košarac u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.