Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Košarac traži od Govedarice da smijeni Bosića “jer čuva leđa Džaferoviću”

stasa kosarac parlament bih
Staša Košarac

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac upozorio je da su pojedini članovi Kolegijuma ovog doma zloupotrijebili svoje pozicije nakon što su mu uskratili odobrenje za službeno putovanje u Banjaluku, gdje će sutra, na poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, biti održan prijem za predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH povodom 9. januara, Dana Republike.

Košarac je rekao da je, prema njegovim informacijama, odobrenje za službeno putovanje uskratio aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović, zbog čega tročlani Kolegijum, koji odluke donosi konsenzusom, nije postigao saglasnost u vezi s ovim putovanjem.

“Ova sramna odluka, kojom je Džaferović zloupotrijebio svoj položaj, donesena je sredinom decembra, ali o tome nisam želio da govorim u javnosti čekajući da se o tome izjasni Džaferović zamjenik Mladen Bosić. Bosićevo kukavičko ćutanje o odluci kojom se poslanicima iz Republike Srpske u parlamentu BiH uskraćuje da odgovore na poziv predsjednika Republike Srpske za mene predstavlja odobravanje Džaferovićevog stava”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, jasno je da je Džaferoviću zasmetao prijem povodom 9. januara, Dana Republike, praznika koji, kako kaže, predstavlja trn u oku vodećih bošnjačkih političara.

“Dan Republike je za nas legalan i legitiman praznik, pogotovo nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske, koji je prošle sedmice saopštio da Zakonom o Danu Republike nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Riječ je, dakle, o Džaferovićevom političkom kapricu, kojeg je Mladen Bosić prećutno podržao. Vjerujem da će tako biti i sa mojim zahtjevom da 9. januara službeno otputujem u Banjaluku i prisustvujem svečanostima povodom Dana Republike”, istakao je Košarac.

On je dodao da je očekivao ovakvo ponašanje Džaferovića, tim prije jer su poslanici SNSD-a na prošloj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH zatražili njegovu smjenu zbog toga što tokom rata, kao visoki policijski funkcioner, nije spriječio niti procesuirao brojne ratne zločine nad Srbima na području zeničko-dobojske regije.

“Veći je problem to što Bosić nije reagovao i što na poziciji zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma ne predstavlja ničije osim sopstvene interese. Nakon Džaferovićeve odluke o uskraćivanju saglasnosti za moje službeno putovanje u Banjaluku, Bosić je mogao da zaustavi sva službena putovanja, ali mu, očito, nije padalo na pamet da to učini”, upozorio je Košarac.

On je rekao da se još na prošloj sjednici Predstavničkog doma pokazalo da Bosić pruža snažnu podršku Šefiku Džaferoviću i politici SDA.

“Sada je potpuno jasno da on želi da nastavi sa takvom politikom i da se sveti za poraz koji je takva politika doživjela na proteklim lokalnim izborima. Zato Bosić na poziciji zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH predstavlja stalnu opasnost po interese Republike Srpske i srpskog naroda”, zaključio je Košarac.

On je ponovo pozvao predsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu da smijeni Bosića s te pozicije i da izaberu nekoga iz te partije ko neće čuvati leđa Džaferoviću, već će štititi interese građana Republike Srpske koji su ih birali u parlament BiH.