Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koševo se priprema za dolazak pape Franje (FOTO)

kosevo-papa-priprema2

Radovi na stadionu Koševo u Sarajevu gdje će u subotu, 6. juna, poglavar Katoličke crkve papa Franjo predvoditi centralnu misu u punom su jeku, javlja Anadolu Agency (AA).

Radnici užurbano rade na postavci male i velike bine, kao i pripreme samog stadiona koji će u subotu primiti oko 65.000 hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regije, skoro dvostruko u odnosu na kapacitet ovog stadiona kad se na njemu odigravaju utakmice i drugi sportski događaji.

Jučer su ovdje postavljeni stolica za papu, koja je stigla iz Zavidovića, kao i oltar iz sela Mrkodol iz Tomislavgrada. Ugođaj bi trebalo da upotpune i križ i zvono koji bi trebali stići danas. Zvono će blagosloviti nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u četvrtak.

Stadion na Koševu, koji danas izgleda kao veliko radilište, u subotu će biti crkva na otvorenom.

Njegove kapije za vjernike koji će prisustvovati papinoj misi otvorit će se u subotu u četiri sata, a svi vjernici će morati biti na svojim mjestima do devet sati. Na stadion će moći ući samo osobe sa ulaznicama koje su dobile u svojim župnim uredima.

Šef Pododbora za Koševo Igor Planinić kaže da pripreme lokacija za dolazak pape traju već tri mjeseca.

“Počeli smo užurbane pripreme. Znamo koliko je velik ovaj projekt, pa da ga iznesemo do kraja. Nismo zaduženi samo za Koševo. Za Zetru nismo, jer ona pripada medijskim strukturama tako da smo samo odradili neke tehničke preduvjete”, ispričao je Planinić.

Prema njegovim riječima, radovi i pripreme na stadionu, gdje će biti centralna misa i propovijed pape Franje, bili su najzahtjevniji.

“Pored Koševa radimo i na tehničko-logističkoj pripremi Katedrale ‘Srca Isusova’ i Međunarodnog studentskog centra na Grbavici i Centra za mlade na Otoci”, naglasio je Planinić.