Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Načelnik klinike

Kovačević: Zabrinjavajuća situacija u RS-u, možda ćemo imati lošiji scenario

pedja-kovacevic

Ukazao je da je problem to što je u devetoj sedmici od početka pojave koronavirusa u RS porastao broj zaraženih

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Banja Luka Peđa Kovačević upozorio je danas da je situacija u Republici Srpskoj po pitanju virusa korona zabrinjavajuća, te pozvao građane da poštuju mjere nadležnih, kako bi se izbjegao lošiji scenario.

-Za ovu bolest lijeka nema. Ne treba da se varamo da bolest zahvata druge zemlje, a nas ne. Sve što možemo da uradimo jeste da držimo distancu, maske na licu i da se pripremimo na to da je ova bolest među nama. Molim svakog pojedinca da se drži preporuka koje dajemo – istakao je Kovačević na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom zdravlja RS-a Alenom Šeranićem.

Ukazao je da je problem to što je u devetoj sedmici od početka pojave koronavirusa u RS porastao broj zaraženih.

-Imamo 191 bolesnika, što govori da nešto nije dobro i da ćemo možda imati lošiji scenario – upozorio je Kovačević i dodao da ljudi ne treba da aplaudiraju zdravstvenim radnicima, treba samo da se pridržavaju higijensko-epidemioloških preporuka.

Šefica Jedinice intenzivne medicine za Covid pacijente Milka Jandrić rekla je da je od 21. marta do 26. aprila na tom odjelu liječeno 30 pacijenata, koji su imali gotovo iste simptome koronavirusa, a 50 posto je imalo kardiovaskularne bolesti.

-Prosjek godina naših pacijenata je 63. Najmlađi je bio star 46 godina, a najstariji 78. Dvije trećine ovih bolesnika bilo je priključeno na respiratore – rekla je Jandrić i naglasila da epidemija nije završena, a ima oboljelih i medicinskih radnika.