potraga za ubicama

Kreću hapšenja najviših zvaničnika RS-a? Dragičević: Znam ko mi je ubio sina

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

– Ja znam ko je ubio moje dijete. Neka rade ozbiljno, časno i odgovorno svoj posao. Neka konačno svane i krenemo u bolje sutra – rekao je Davor

U narednim danima očekuju hapšenja osumnjičenih koji se dovode u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića.

Hapšenja bi trebala biti izvršena na području Banjaluke.

Tužilaštvo BiH preuzelo je istragu ubistva mladića od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i Republičkog javnog tužilaštva još u aprilu 2021. godine, nakon što banjalučko tužilaštvo pune tri godine nije uspjelo rasvjetliti ovaj slučaj, prenosi Srpskainfo.

Tužilaštvo izdalo naredbu

Naredbu o sprovođenju istrage protiv NN izvršilaca za krivično djelo ubistva banjalučko tužilaštvo je izdalo 28. juna 2018. godine, a nakon što je na prvoj konferenciji za novinare, koja je održana u martu iste godine kada je Davidovo tijelo pronađeno, rečeno da se radi o zadesnoj smrti i da nema elemenata krivičnog djela.

– Tužilaštvo BiH, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, donijelo je odluku o preuzimanju predmeta i radu na istima u Tužilaštvu – navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH, nakon preuzimanja predmeta.

Preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca, te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, navodilo se u saopštenju.

Podsjetimo, u martu ove godine u Banjaluci je izvršen pretres kuće Đorđa Rađena.

Pretres su izvršili pripadnici Federalne uprave policije i Agencije za istrage i zaštitu BiH, dok su pripadnici MUP Republike Srpske bili prisutni samo kao obezbjeđenje na licu mjesta. Ostalo je nepoznato zašto je pretres izvršen pet godina nakon ubistva mladića i kakve je on uopšte imao veze sa ovim slučajem.

Podsjetimo, pretres je izvršen u kući porodice Rađen, koja je u noći nestanka Davida Dragičevića 18. marta 2018. godine navodno opljačkana.

Nakon pronalaska Davidovog tijela u džepovima njegovih hlača pronađeni su određeni predmeti, koji su nestali iz Rađenove kuće. PU Banjaluka Dragičevića je dovodila u vezu sa tom krađom, što zvanično nikada nije dokazano.

Snimak kobne noći

Kritične noći nadzorne kamere su snimile kako jedna osoba ulazi u dvorište Rađenove kuće u 2.25 časa. Par minuta kasnije u kuću ulaze Rađen i njegov brat. Više od pola sata nije zabilježeno kretanje, da bi se u 3.42 časa na snimku vidjela jedna osoba kako izlazi iz dvorišta.

U policiji su navodili da je riječ o Davidu Dragičeviću, što se na snimcima nije moglo jasno vidjeti. Istragu u slučaju “Dragičević” tri godine je vodilo OJT Banjaluka, a Tužilaštvo BiH je u aprilu 2021. preuzelo istragu u predmetu “Dragičević” od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, ali i Republičkog javnog tužilaštva RS. Kako je tada navedeno jedna se istraga odnosi na Davidovu smrt, a druga na službene osobe koje su bile uključene u rad na tom predmetu.

Zbog ubistva mladića su organizovani brojni protesti roditelja ubijenog mladića i ogorčenih građana koji su na kraju brutalno ugušeni.

Dragičević: Znam ko je ubio Davida

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, potvrdio je u razgovoru za medije da bi uskoro mogli očekivati hapšenja odgovornih.

– Mogu samo da vam kažem da će uskoro krenuti hapšenja najviših zvaničnika Republike Srpske, koji su u to vrijeme (2018. godine) obavljali funkcije. Imenom i prezimenom sam ih prozvao za otmicu, mučenje i ubistvo mog sina Davida Dragičević. Malo je neozbiljno od medija da poluinformacije plasiraju u javnost. Sa sigurnošću vam mogu kazati da su stvari pod kontrolom. Držimo se činjenica. Činjenica je da je brutalno ubijen od ljudi koji su trebali da zaštite njegovo pravo na život i slobodu. Svjedoci smo da je to otišlo u drugom pravcu. Naravno, tu su i pravosudne institucije entiteta. Molim vas, ovo se sve odnosi na institucije entiteta u Republici Srpskoj. Kada dođe dan hapšenja vidjećemo kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine moglo da uradi neke stvari, a entitetske vlasti nisu smjele – izjavio je Dragičević za portal N1.

Dodao je i kako neće dozvoliti novi slučaj Ljube i Bekrije Seferovića.

– Ja znam ko je ubio moje dijete. Neka rade ozbiljno, časno i odgovorno svoj posao. Neka konačno svane i krenemo u bolje sutra – rekao je otac ubijenog mladića.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a banjalučko tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je njihov sin bio otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP-a RS.