Entitetski premijer

Kreću pregovori: Višković najavio povećanje plata u RS-u

radovan-viskovic

Višković je naglasio da bi sve to trebalo da bude završeno do 1. jula da bi već junske plate bile uvećane

Predsjednik Vlade RS-ae Radovan Višković najavio je da će poslije praznika početi razgovori o povećanju plata u ovom bh. entitetu, a sve bi trebalo da bude završeno do 1. jula.

“Pregovori kreću između resornih ministarstava i sindikata. Ono što se oni dogovore biće upućeno na Vladu, nakon čega ćemo ići u izmjene zakonskih rješenja po hitnoj proceduri”, rekao je Višković.

Višković je naglasio da bi sve to trebalo da bude završeno do 1. jula da bi već junske plate bile uvećane.

“Mi imamo svoje kalkulacije, šta znači koji procenat povećanja, ali ne bi bilo korektno da sada govorim o tim podacima. Reći ću samo da su naš prvi prioritet zdravstveni radnici, a onda i radnici iz domena Ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanja i tako dalje”, napomenuo je Višković.

Kad je riječ o povećanju minimalne plate u RS, Višković je rekao da to ne zavisi samo od Vlade, već da je to stvar Ekonomsko-socijalnog savjeta, kojeg čine i Unija udruženja poslodavaca i Savez sindikata.

“Vlada je tu da arbitrira ukoliko se oni ne mogu dogovoriti. Pružićemo priliku njihovim razgovorima, sve što se oni dogovore za Vladu će biti prihvatljivo”, rekao je Višković i dodao da najniža plata u Republici Srpskoj ne zaostaje za platama u okruženju.

Kad je riječ o povećanju plata u realnom sektoru, Višković je podsjetio da RS ima Zakon o podsticajima koji je na snazi od jula 2019. godine.

“Taj zakon je iskoristilo gotovo 100.000 radnika i značajan broj poslodavaca. Više od 40 miliona KM smo kao podsticaj vratili na povećanje plata. Svi oni koji žele povećati plate svojim radncima mogu uz pomoć tog zakonskog rješenja”, rekao je Višković.

Višković je istakao da je Republika Srpska u godini korone imala povećanje broja zaposlenih, a ne gubitak radnih mjesta.

“Mi smo u prošloj godini imala 1.890 radnika više nego u 2019. godini. Od 10. marta prošle godine do danas u Republici Srpskoj 2.618 radnika je više zaposleno nego što je ostalo bez posla”, naveo je Višković.