Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na putu ka EU

Krišto pisala Varhelyiju, u utorak na Vijeću ministara BiH i sudovi

kristo varhelyi
Foto: Vijeće ministara BiH
Arhiva

Pismo s Informacijom predsjedavajuća je uputila u susret predstojećoj odluci Evropskog vijeća o početku pregovora s BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je povjereniku za susjedstvo i proširenje EU Oliveru Varheljiju pismo i Informaciju s pregledom ključnih reformi koje su učinjene u posljednjih godinu dana, kao i onih na kojima se intenzivno radi i koje su u završnoj fazi. Pismo s Informacijom predsjedavajuća je uputila u susret predstojećoj odluci Evropskog vijeća o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

„U čvrstom uvjerenju kako smo temeljem navedenih ostvarenih rezultata postigli odgovarajući novu usklađenosti s evropskim kriterijima, šaljem Vam u privitku Informaciju s pregledom ključnih reformi koje su učinjene u posljednjih godinu dana, kao i onih na kojima intenzivno radimo i koje su u završnoj fazi. Aktivnosti koje smo ostvarili rezultat su našeg sveobuhvatnog i predanog rada, te saradnje nadležnih institucija na svim nivoima vlasti. Ovi postignuti ciljevi, iako su samo dio šireg spektra aktivnosti koje smo provodili, od vitalnog su značaja za naš sljedeći iskorak prema članstvu u Evropskoj uniji. Svakim korakom jačamo temelje naše buduće integracije u evropsku porodicu. Ostajemo čvrsto posvećeni ispunjenju ključnih prioriteta i provedbi reformskih procesa”, kazala je predsjedavajuća Krišto u pismu povjereniku Varheljiju.

Predsjedavajuća je informirala povjerenika kako će se na predstojećoj sjednici Vijeća ministara BiH naći i nekoliko dokumenata ključnih za ispunjavanje reformskih obveza naše zemlje uključujući i zakon o Sudu BiH.

Kazala je kako svi ovi procesi iziskuju svakodnevnu predanost, saradnju i odlučnost svih političkih predstavnika, koja je jasno vidljiva, a sve kako bismo osigurali da Bosna i Hercegovina ostvari svoj puni potencijal i postane stabilna, prosperitetna i funkcionalna država, punopravna članica Evropske unije. U tom ozračju još jednom je istaknula kako svi u BiH očekuju pozitivnu odluku Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s našom zemljom u ovom mjesecu.