Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zagreb

Krišto: Promjena Ustava i Izbornog zakona garantuju opstojnost i evropsku budućnost BiH

borjana kristo nova

“Moja današnja posjeta također je i prijateljski odgovor na sve ono što Vlada Republike Hrvatske na čelu s gospodinom Plenkovićem čine kada je u pitanju BiH, njen evropski i NATO put. Hvala im na tome, kao i na angažiranju da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata u Evropskoj uniji”, rekla je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH

Ograničena promjena Ustava BiH i promjena Izbornog zakona ključna su unutarnja pitanja i njihovo rješavanje garantuje opstojnost, sigurnost i evropsku budućnost Bosne i Hercegovine, istaknula je u četvrtak u Zagrebu predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

– Stvorene su pretpostavke za funkcioniranje i zakonodavne i izvršne vlasti na nivou države. Slijedi uspostava vlasti na nivou Federacije, entiteta i pojedinih kantona, a danas je zakazana sjednica i Zastupničkog doma Parlamenta Federacije i Doma naroda gdje stvaramo pretpostavke za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. Njihov izbor pretpostavka je za formiranje izvršne vlasti na razini FBiH. To treba biti plod legitimnih političkih predstavnika svakog konstitutivnog naroda i u okviru institucija BiH, to je onaj put i pravac kojim BiH doista treba ići – kazala je Krišto u izjavi za medije nakon sastanka s hrvatski premijerom Andrejom Plenkovićem.

Po njenim riječima, nakon uspostave vlasti na državnom nivou treba krenuti s realizacijom preuzetih obveza.

– Raduje me da smo ovaj put uspjeli potpisati programske osnove, odnosno ciljeve za uspostavu i funkcioniranje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH. Želim naglasiti da nam je ograničena promjena Ustava BiH i promjena Izbornog zakona BiH, prema kojem moramo provesti odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, jedno od ključnih pitanja, ali ne samo za poziciju hrvatskog naroda, kao što se to u javnosti često kaže, nego za cijeli proces i cijelu BiH. Samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama gdje se štite kolektivna prava, a to su upravo Predsjedništvo i domovi naroda, garantuju zapravo opstojnost, sigurnost, ali i evropsku budućnost Bosne i Hercegovine – poručila je Krišto.

Komentirajući odnose RH i BiH, Krišto je podsjetila da je trgovinska razmjena u protekloj godini dosegnula 4 milijarde eura.

– Mi želimo našu suradnju nastaviti i u budućnosti u svim segmentima i na polju sigurnosti, međuresorne suradnje, na polju jačanja zajedničkih infrastrukturnih projekata, a i na polju onoga što je BiH u ovom trenutku potrebno zbog evropskih integracija – kazala je Krišto.

Dodala je da je današnji susret izraz dobrih prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa između BiH i Republike Hrvatske.

– Moja današnja posjeta također je i prijateljski odgovor na sve ono što Vlada Republike Hrvatske na čelu s gospodinom Plenkovićem čine kada je u pitanju BiH, njen evropski i NATO put. Hvala im na tome, kao i na angažiranju da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata u Evropskoj uniji, tu je trebalo puno energije. Sada je na nama da činimo reforme na tom putu, da ispunimo uvjete koji se od nas očekuju, a od našeg unutarnje-političkog dijaloga ovisi kojom dinamikom ćemo ići. U fokusu svih nas treba biti to da je BiH država tri konstitutivna naroda i da o svemu trebamo postići politički dogovor, te preko legitimnih političkih predstavnika doći do onoga što je interes BiH i svih njenih konstitutivnih naroda i građana – kazala je Krišto.