Ministar za obrazovanje, nauku i mlade

Krivić: U KS online upis prvačića počinje od 1. aprila

anis krivic (1)

Novina je da će JU Djeca Sarajeva otpočeti i online predškolsku nastavu kako bi budući prvačići stekli uvjete za upis u prvi razred

Volonteri Crvenog križa Kantona Sarajevo od ponedjeljka su počeli s dostavljanjem lijekova na adrese građana starijih od 65 godina, a koji žive sami.

– Jučer su dostavljeni lijekovi za 45 osoba starijih od 65 godina – kazala je komandantica Štaba civilne zaštite i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč na današnjoj online konferenciji za medije.

Navela je da je od 2.900, ažurirao 2.000 spiskova sugrađana starosti više od 65 godina i spiskovi su dostavljeni Zavodu zdravstvenog osiguranja, a volonteri će raditi po terminima koje Zavod odredi i svima će biti dostavljeni potrebni lijekovi.

Kazala je da je Štab civilne zaštite KS u ponedjeljak donio naredbu da se radno vrijeme u prodavnicama produži do 16.30 izuzev dežurnih apoteka koje rade kao i prije.

Kontinuirano se provodi i dezinfekcija, čišćenja, na području KS.

Također je putem Col-centra Štaba civilne zaštite zaprimljeno je 2.500 poziva, a od toga je 350 poziva preumsjerneno na zdravstvene institucije.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić je podsjetio da se online nastava odvija kontinuirano, detektirani su problemi, ali je, shodno tome, pripremljen set preporuka koje će služiti nastavnicima, učenicima i roditeljima.

– Novina je da će JU Djeca Sarajeva otpočeti i online predškolsku nastavu kako bi budući prvačići stekli uvjete za upis u prvi razred. Upis prvačića će se vršiti od 1. do 30. aprila. Roditelji će elektronski dostavljati prijavu ispunjavanjem formulara – kazao je Krivić.

Dokumetacija će se dostavljati naknadno, a poziv će biti objavljen na web stranicama osnovnih škola, a u toku dana će biti objavljen i poziv roditeljima.

Resorno ministarstvo je saglasno da po zahtjevu roditelja i staratelja, mogu upisati učenike koji ne pripadaju području određene škole, uz poštivanje standarda i normativa za osnovnu školu.