Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krivična prijava protiv prvog čovjeka zakonodavne vlasti u FBiH

tuzlanska inicijativa edin music

Zlatan Begić, Edin Delić i Vedad Pašić, profesori Univerziteta u Tuzli oglasili su se danas putem saopštenja za javnost u kojem ova trojica nastavnika imaju namjeru podnijeti krivične prijave protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edina Mušića i drugih odgovornih lica.

“Kao odgovorni građani, vođeni namjerom ka izgradnji demokratskog i pravednog društva, zasnovanog na poštivanju ustava i zakona, te jednakosti svih građana Federacije BiH, te nakon što smo iscrpili sva demokratska sredstva, odlučili smo se na podnošenje krivične prijave protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, dvoje potpredsjedavajućih i drugih odgovornih NN lica radi kršenja Poslovnika o radu Parlamenta Federacije BiH, time i Ustava Federacije BiH, što ima za posljedicu narušavanje čitavog ustavnog poretka zemlje i izigravanje temeljnih demokratskih principa na kojima se zasniva ustavni sistem entiteta i države u cijelosti.

Sastanak u Privrednoj komori

Vedad Pašić, Edin Delić, Kadrija Hodžić, Zlatan Begić, Haris Huseinagić

Povreda se sastoji u slijedećem: Dana 10.02.2015. godine upućen je Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, po skraćenom postupku, Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, u javnosti poznat kao Tuzlanska inicijativa, sa potpisima 29 poslanika i delegata iz oba doma Parlamenta Federacije.

Nakon gotovo godinu dana i donošenja niza zakona o kojima se Parlament izjašnjavao u redovnom, skraćenom i hitnom postupku Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH nije uvršten u Dnevni red, čime je prekršen Poslovnik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, a time i Ustav ovog entiteta, pri čemu postoji osnovana sumnja na izvršenje više krivičnih djela u sticaju.

Ovakvim djelovanjem rukovodstvo Parlamenta Federacije BiH aktivno radi na destrukciji ustavnog poretka FBiH i države BiH, čime se svrstavaju na stranu onih koji iznutra urušavaju pravni sistem zemlje, te na taj način rade na njenom nestanku. Očekujemo da će naše pravosudne institucije hitno reagovati i procesuirati odgovorne u što skorijem roku.

Svjesni pritiska na pravosuđe, te mogućnosti zloupotrebe zastupničkog imuniteta, odlučni smo istrajati u našim nastojanjima bez obzira na prepreke. O navedenom imamo namjeru izvijestiti i predstavnike međunarodne zajednice u BiH”, saopštili su profesori Univerziteta u Tuzli.

krivicna-prijava-tuzlanska-inicijativa