Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija u RS odbila slušati izlaganje premijerke Željke Cvijanović

cvijanovic skupstina

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a napustila je večeras posebno zasjedanje, bojkotujući izlaganje entitetske premijerke Željke Cvijanović o Prijedlogu ekonomske politike RS za 2016. godinu.

Poslanici SDS-a, PDP-a, NDP-a i SRS-a bojkotuju obraćanje Cvijanović još od “afere kupovina poslanika“, odnosno, kako smatraju, potvrde autentičnosti audiosnimka na kojem ona govori o tome.

Cvijanović je i pored napuštanja zasjedanja opozicionara počela izlaganje o mjerama Ekonomske politike RS za 2016.godinu.

Cvijanovićeva je rekla da se u RS u narednoj godini očekuje ekonomski rast od 2,4 odsto, dok je u većini ostalih zemalja Evrope rast nešto veći od 1,5 odsto.

Dodala je da je u prošloj godini zabilježen manji ekonomski rast uprkos katastrofalnim štetama od poplave i suše.

“U narednom periodu se, usljed postepenog jačanja privrednog rasta i zaposlenosti u okruženju, očekuje rast izvoza i domaće tražnje koja se dijelom finansira doznakama iz inostranstva”, rekla je Cvijanovićeva, obrazlažući Prijedlog Ekonomske politike za narednu godinu.

Ona je navela da se procjenjuje da će u 2016. godini u Srpskoj inflacija iznositi 0,5 odsto, da se očekuje blagi rast neto plata na nivo od 842 KM, kao i da je projektovana stopa nezaposlenosti 24,7 odsto.

Prema njenim riječima, učešće javnog duga u BDP-u u Republici Srpskoj u 2016. godini trebalo bi da iznosi 48,5 odsto.

Obrazlažući Prijedlog Ekonomske politike Srpske za narednu godinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Cvijanovićeva je naglasila da će napori u smislu osiguranja fiskalne i finansijske održivosti biti ojačani mjerama za jačanje vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Prema njenim riječima, stabilan privredni rast zasnivaće se na oporavku privrede i unapređivanju poslovne klime i konkurentnosti.

Osim o ovoj tački, poslanici bi trebalo da razmatraju i entitetski budžet za iduću godinu.

Bit će riječi i o Prijedlogu zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, o izmjenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, oba po hitnom postupku.

Vlada RS-a je Narodnoj skupštini predložila na usvajanje i odluke o dugoročnom i o kratkoročnom zaduživanju entiteta u 2016. te između ostalog i Prijedlog rezolucije o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u općini Dvor, Republika Hrvatska.