Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna gora

Krivokapić najavio “najgori scenarij”, i Ulicinj stavljen pod posebne mjere

Ocijenio je da za loše stanje uzrok nisu loše mjere, već njihovo nepoštovanje

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je danas da će Crna Gora biti “potpuno zaključana” ako mjere za borbu protiv koronavirusa ne budu dale rezultat u narednih deset dana.

Krivokapić je u vanrednom obraćanju javnosti poručio da je “epidemiološka situacija zabrinjavajuća”, “zdravstveni sistem je na granici izdržljivosti”, a “zdravsteni radnici su heroji koji bez obzira na premor izvršavaju sve zadatke i obaveze”, te eventualno potpuno zatvarnje nazvao “najgorim scenarijem”.

“Moramo da se držimo zajedno jer ovo nije pitanje niti Vlade, Skupštine, niti bilo koje insitutucije, već svih nas. Da bismo uspjeli da živimo s kovidom, moramo zajednički da izađemo iz bitke koju vodimo već godinu dana”, naveo je Krivokapić.

Ocijenio je da za loše stanje uzrok nisu loše mjere, već njihovo nepoštovanje.

Premijer se izvinio građanima što ni on ponekad u javnosti nije koristio masku. Objasnio je da ima antitijela na korona virus, ali rekao je da ga to “ne oslobađa odgovornosti koju svi moramo da iskažemo” i da “svi poštujemo mjere bez izuzetka”.

Krivokapić je bez maske prije dva dana bio u crkvi u Podgorici kada nije držao ni obaveznu “socijalnu distancu” što je izazvalo kritiku opozicije i dijela javnosti.

U Crnoj Gori su na snazi stroge mjere u pojedinim gradovima, a danas je ministarka zdravlja predložila da se uvede obavezan PCR test za ulazak u zemlju.

“Posebne mjere koje važe za Budvu, Tivat i Herceg Novi važiće i za opštinu Ulcinj”, saopštio je danas direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

“Zbog smanjenja gužvi koje se javljaju pri izdavanju doznaka i dozvola biće prekid rada prvostepenih socijalnih i ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad do 24. marta”, rekao je Galić.

Državni sekretar u Minsitarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je da je Vlada juče odlučila da pooštri kontrolu sprovođenja mjera.

“To ćemo uraditi uz pomoć svih ljudi koji stoje na raspolaganju vama kao građanima, ali i Vladi. To ćemo uraditi uz pomoć pripadnika Uprave policije. To ćemo uraditi uz pomoć zaposlenih u Upravi za inspekcijske poslove. To ćemo uraditi uz pomoć Vojske Crne Gore”, dodao je Odović.

Opozicija međutim smatra da Vlada ne želi da uvede obavezan test za ulazak u Crnu Goru jer računa na glasače iz pograničnih područja na lokalnim izborima u Nikšiću 14. marta.

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori je od korona virusa umrlo osam odoba, čime se ukupan broj umrlih tokom epidemije povećao na 1.031. Broj zaraženih je danas 8.775. Do sada su bolest kovid-19 preboljele 77.493 osobe što je 12,3 odsto ukupnog stanovništva.