Crna hronika

velike mjere osiguranja

Darko Elez izručen Bosni i Hercegovini

03/03/2021

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj će se odrediti o daljim aktivnostima

Osumnjičeni Darko Elez (1980.), danas je u popodnevnim satima, zračnim putem, izručen iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Aktivnosti su realizirane u koordinaciji Tužiteljstva BiH sa partnerskim institucijama Srbije. Aktivnosti su u Bosni i Hercegovini realizirali Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Sudbena policija BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA.

Nakon izručenja, Elez je uz visoke mjere sigurnosti transportiran u kompleks pravosudnih institucija BiH, gdje će biti predat postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj će se odrediti o daljim aktivnostima.

Izručenje osumnjičenog Darka Eleza realizirano je zajedničkim radom i dobrom suradnjom institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, uz koordinaciju međunarodne organizacije Interpol.

Darko Elez, jedan je od optuženih u okviru predmeta “Lutka” u kojem su optuženi procesuirani za ubistva, pokušaje ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela, dok je optuženi Elez bio nedostupan. Javnost u BiH svojevremeno je ostala u šoku kada je objavljen snimak presretnutih razgovora između Eleza i bivšeg službenika SIPA-e Bojana Cvijana u kojima razgovaraju o likvidaciji inspektora SIPA-e, kao i o otmici djeteta biznismena iz Lukavice koji nije želio platiti reket! (snimak u videu ispod)

Tužiteljstvo BiH radi na opsežnom predmetu organiziranog kriminala koji se odnosi na osumnjičenog Eleza i druge osobe koje su pod istragom zbog teških kaznenih djela organiziranih ubojstava, iznuda i drugih kaznenih djela na području Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.