nakon novog sastanka

Krizni štab Aluminija: Izvode se pripreme za pokretanje ljevaonice

Radnici-Tuzla-o-Aluminiju333

Također su potvrdili i da se intenzivno radi na uvezivanju staža za sve uposlenika, za što postoje i određeni modeli rješavanja

Križni štab Aluminija d.d. Mostar izvijestio je kako je na današnjem sastanku tog štaba u Mostaru Uprava kompanije prezentirala Nacrt sistematizacije za prvu fazu, odnosno ljevaonicu, i prateće službe s objašnjenjima vezanim za radna mjesta.

Također je, kako navode, dostavljen i plan restrukturiranja koji uključuje sve tri faze s dinamikom provođenja.

Iz Kriznog štaba naglašavaju kako se trenutno izvode pripremne radnje po do sada obavljenim analizama za pokretanje ljevaonice.

Prva faza je, kako ističu, definirana kao pripremna faza za stvaranje preduslova za nastavak rada ostalih pogona u drugoj i trećoj fazi.

“U okviru rada na prvoj fazi potrebno je stvoriti preduvjete za realizaciju zbrinjavanja dijela uposlenika koji će biti definirani kao tehnološki višak kroz model penzija i otpremnina. Sama implementacija prve faze će se definisati kroz radne aktivnosti za 350 radnika, a kroz proces implementacije finansijske konsolidacije će se pokušati stvoriti preduslove za pokretanje ostalih pogona kroz održiv model poslovanja”, navedeno je iz Kriznog štaba Aluminija.

Također su potvrdili i da se intenzivno radi na uvezivanju staža za sve uposlenika, za što postoje i određeni modeli rješavanja.

Nakon sastanaka s predstavnicima sindikata održan je i radni sastanak s predstavnicima potencijalnih investitora koji su već pokrenuli procese za “due dillignce analizu”, stoji u saopćenju.