Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krug 99: Mostar danas podijeljen više nego 1996.

krug 99 ned1

U Mostaru u kojem se lokalni izbori nisu održali od 2008. godine trenutno na snazi teško kršenje ljudskih prava, prava građana na lokalnu samoupravu i prava da biraju i budu birani, poručeno je danas sa sesije Kruga 99 gdje je govoreno o temi “Etno politike blokiraju budućnost Mostara”, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Centra za mir i multietničku saradnju Mostar Milan Račić rekao je da je činjenica da je Mostar u 2016. godini više podijeljen nego poslije rata u BiH 1996.
Podsjećajući na, kako je rekao, besmislene i zastrašujući podjele u tom gradu, napomenuo je da Mostar konačno mora biti jedinstven grad.

“Poznato je da je to grad u kojem postoje dvije pošte, dva univerziteta, bezbroj srednjih škola podijeljenih na lijevu i desnu stranu. Apsurdi su to koje su stvorile političke elite i kojima takva podjela odgovara. Šta raditi? Odgovor je: mora se ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH na bazi jedinstva Mostara. Uvjeravam vas da su građani Mostara bez obzira na nacionalnost i političku pripadnost isključivo za jedinstven grad”, rekao je Račić.

Da Mostar ulazi u osmu godine od kako građani nemaju priliku birati svoju lokalnu vlasti, podsjetio je i predsjednik Upravnog odbora Centra za mir i multietničku saradnju Mostar Alija Behram.

Prema njegovim riječima, grad je bez gradskog vijeća i rješenje oko uređenja grada “nije ni na vidiku”.

“Grad je bez gradskog vijeća i sa dvije osobe koje kontrolišu i nadziru tokove novca i odlučuju o svemu. Jedan je gradonačelnik Ljubo Bešlić i njegov pomoćnik Izet Šahović. Prvi dolazi iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) a drugi iz Stranke demokratske akcije (SDA). Grad Mostar tabori u mraku, grad je bez investicija, svi ozbiljni investitori zaobilaze ovaj grad. Grad živi sa 65 miliona godišnjih prihoda koje kontrolišu gradonačelnik i njegov zamjenik, a da nemamo uvidu u transparentno trošenje tog novca”, rekao je Behram dodajući kako, “kada se sve sabere, postoji varijanta da nekome ne odgovara da u Mostaru bude lokalnih izbora”.

Kako tvrdi Behram, Centar kojim rukovodi ne zagovara podjelu na “bošnjačku i hrvatsku avliju sa fikus-ikebanom načelnika koji ne bi imao nikakve ovlasti”. Zbog situacije u kojoj se nalazi grad Mostar i njegovi građani, reditelj Gradimir Gojer pozvao je međunarodne institucije u BiH na djelovanje, posebno Ured visokog predstavnika u BiH.

“Grad Mostar nisu kuće u Mostaru, već građani Mostara. Građani Mostara su uskraćeni da biraju i da na temelju tog izbora žive jedan evropski život. Najbolji primjer za trijumf etnonacionalnog oblika u BiH je upravo Mostar. Pozivam visokog predstavnika Valntina Inzka da nametne zakon i gradu Mostaru jer je to jedini način da se discipliniraju vođe nacionalnih stranaka”, poručio je Gojer.

Da se u Mostaru krše ljudska i građanska prava smatra i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH Mirko Pejanović koji tvrdi da Mostar “nema sreće skoro deceniju”. Prema njegovim riječima, BiH može biti i kažnjena od strane Evropske unije ukoliko se ne pronađe povoljno rješenje građane Mostara.

“Malo je pretpostavki da će vladajuće stranke doći do konsenzusa i ako ga ne bi bilo, Krug 99 će danas zagovarati povećanu ulogu međunarodnih predstavnika posebno visokog predstavnika kako građani Mostara ne bi ostali bez svog prava, da biraju i budu birani što je jedno od osnovnih prava. Kako ti građani ne bi ostali bez političkog prava da imaju lokalnu samoupravu u svom gradu. Mislimo, ako se ne podigne odgovornost, BiH može biti od strane institucija EU i Vijeća Evrope kažnjena na putu prema EU jer se u Mostaru krše prava”, rekao je Pejanović.