BiH

gorući problem

KS posvećen kreiranju ambijenta za smanjenje zagađenja zraka od automobila

28/01/2021

Ovom prilikom je saopšten i podatak Svjetske zdravstvene organizacije prema kojem u BiH u prosjeku godišnje od prekomjernog zagađenja zraka umire više od 3.500 osoba

Predsjedavjući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, zastupnica Neira Avdibegović – Dizdarević, te ministri Enver Hadžiahmetović i Adnan Delić primili su delegaciju Privredne komore FBiH, koja je ukratko predstavila rad Udruženja za elektro-mobilnost i Udruženja zastupnika i trgovaca novim automobilima FBiH.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je kroz niz iznesenih primjera zemalja iz regiona prenio iskustva i pozitivne efekte koje sa sobom nosi elektro-mobilnost, te predstavio barijere sa kojima se privrednici u našoj državi, ali i Kantonu Sarajevo suočavaju, kada je u pitanju ova oblast.

I baš zbog toga, ključne teme sastanka su bile otklanjanje barijera ka uspješnoj implementaciji projekata iz oblasti elektro-mobilnosti, a što bi značajno u konačnici uticalo na smanjenje zagađenja zraka kojem doprinose automobili.

Ovom prilikom je saopšten i podatak Svjetske zdravstvene organizacije prema kojem u BiH u prosjeku godišnje od prekomjernog zagađenja zraka umire više od 3.500 osoba.

Predstavnici Privredne komore su na ovom sastanku zatražili podršku Kantona Sarajevo u pogledu pojednostavljenja zakonskih procedura za instaliranje električnih punionica, ukidanja i smanjenja poreza na imovinu za električna i hibridna motorna vozila, osiguranja besplatnih parking mjesta u svim opštinama KS za električna vozila, te mogućnostima vožnje trakom za javni prijevoz, kao i u realizaciji projekata izgradnje javnih električnih punionica u Sarajevu.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, gradnje i zaštite okoliša Hadžiahmetović je iskazao zadovoljstvo inovacijama koje donosi koncept elektro-mobilnosti, a tiču se značajnog smanjenja zagađenja zraka, ušteda pri eksploataciji navedenih vozila, poboljšanja sigurnosti i smanjenja buke koja dolazi iz saobraćaja.

– Mi ćemo podržati sve projekte koji su u interesu zdravlja naših građana, jer su nama naši građani prioritet – poručio je ministar Hadžiahmetović.

Ministar privrede Delić je naglasio značaj podrške privrednicima, rukovodeći se time da su najbolje prakse i iskustva privrednika važan doprinos za određivanje prioriteta i pravaca u kojima se i Vlada Kantona Sarajevo u budućnosti treba kretati.

– Za nas ne postoje problemi, već samo izazovi, koje ćemo zajedno lakše prevazići – kazao je ministar Delić.

Zastupnica Avdibegović – Dizdarević je istakla da je Vlada KS, predvođena premijerom Edinom Fortom, kroz zacrtane mjere i principe, već tretirala ovu oblast, tako da se očekuje podrška svih ili većine zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo kada je u pitanju navedena inicijativa Privredne komore FBiH.

Predsjedavajući Okerić je svojim obraćanjem zaključio današnji sastanak, pri čemu je najavio djelovanje Kantona Sarajevo, odnosno njegove Vlade, u smislu otklanjanja spomenutih barijera koje se nalaze pred našim privrednicima, a koji planiraju realizirati projekte iz ove oblasti.

Najavio je kako će se u najkraćem roku krenuti u njihovo rješavanje.

– Iskreno ćemo učiniti sve da Kanton Sarajevo bude pravi primjer progresa i razvoja svega onog što ide u korist našim građanima i privrednicima – poručio je predsjedavajući Okerić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.