Kurz: Austrija snažno uz BiH u provođenju nove evropske inicijative

BiH

crnadak s kurcom

Austrija je jedan od najvažnijih investitora u BiH, a ekonomska i trgovinska saradnja dviju zemalja stalno raste, poručeno je nakon sastanka ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka sa saveznim ministrom za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom, koji se nalazi u jednodnevnoj posjeti BiH.

Ministar Crnadak je kazao da je ovo prvi put da dvojica ministara imaju zvaničan bilateralan susret iako su se u posljednje vrijeme nekoliko puta sretali na različitim događajima. Izrazio je nadu da će ovo biti uspješna posjeta.

“Tokom današnjeg sastanka smo konstatovali da su politički odnosi između Austrije i BiH više nego dobri, prijateljski, i da ćemo nastaviti da ih zajednički razvijamo u narednom periodu. Taj politički kvalitet odnosa je dobio jednu nadgradnju jer imamo veoma uspješne i ekonomske odnose. Austrija je jedan od najvažnijih investitora u BiH, a naša ekonomska i trgovinska saradnja stalno raste i u prošloj godini izvoz iz BiH u Austriju stigao je skoro do 400 miliona eura što je izuzetno značajno za BiH”, poručio je Crnadak.

Naglasio je da su razgovarali kako da još više približe poslovne zajednice dvije zemlje, kako da dva tržišta učine još bliža jer žele da ove brojke koje su pozitivne, budu još više u narednom periodu.

Crnadak je kazao da je iskoristio priliku i da se zahvali Kurzu na brzoj i velikodušnoj reakciji nakon prošlogodišnjih majskih poplava.

“Bio je to zaista težak period za BiH, za više gradova i u RS-u i Federaciji i način da se pokaže solidarnost, ne samo dobra saradnja nego i prijateljstvo između dvije zemlje. Mi smo danas razgovarali i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, o evropskoj perpektivi BiH, procesu evropskih integracije BiH u svjetlu nove evropske inicijative, odnosno evropskog pristupa. Očekujem da u narednim sedmicama dobijemo konačan dogovor oko inicijalne reformske agende i da nakon toga počnemo raditi. BiH u narednom periodu više ne trebaju manifestacije takve vrste. Jasno smo rekli, nakon što se agenda usvoji šta želimo”, istakao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, Austrija je imala važnu ulogu u tome da novi evropski pristup, koji nam dozvoljava da se posvetimo ekonomiji i socijalnim pitanjima, bude dominantan i zato je to šansa koju BiH ne smije propustiti. Crnadak je izrazio nadu da će vlasti u BiH uskoro potvrditi da su u stanju da se vrate na put i dobru atmosferu koja je u ovoj zemlji vladala do prije desetak dana te da će evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja Jonannes Hahn vrlo brzo doći u BiH.

Dobri međuljudski i privredni odnosi

Zamolio je Kurza da Austrija nastavi da podržava BiH na evropskom putu i u reformama koje treba da uradi, kao i da reforme koje će BiH raditi budu na odgovarajući način finansijski podržane, jer to ne može raditi sama.

Crnadak je kazao da su razgovarali i o bečkom samitu, koji će se održati 27. avgusta i mišljenja je da se radi o jednom od najvažnijih međunarodnih događaja za BiH u ovoj godini.

“Očekujem da definitivno verifikaciju važnih infrastrukturnih projekata u regionu, samim tim i u BiH, dobijemo tamo i da dobijemo novi podstrek za dobru atmosferu u regionu”, poručio je Crnadak.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o zastoju u BiH koji traje godinama i koji onemogućava funkcionisanje države, Crnadak je pojasnio da je najvažnije da u BiH imamo političare koji su spremni da sarađuju i traže rješenja.

“Dejtonski sporazum treba da ostane temelj današnje BiH jer garantuje da se sva tri naroda i svi ljudi koji žive u BiH ne osjećaju ugroženo”, dodao je Crnadak.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz je izrazio je zadovoljstvo da treći put boravi u BiH. Podsjetio je na riječi ministra Crnatka da su Austrija i BiH u dobrom kontaktu, da ih vezuju ne samo dobri historijski razlozi nego dobre međuljudske veze, ali i jako dobre privredne veze.

“U BiH imamo 550 austrijskih poduzeća, privrednika koji su uspješni i aktivni u ovoj zemlji i oni su potvrda dobrih i ljudskih, međuljudskih i privrednih odnosa koje želimo podržati i omogućiti im da se i dalje uspješno razvijaju. U tom smislu, mi snažno podržamo BiH na njenom evroatlantskom putu, novu evropsku inicijativu sa težištem na privrednim i socijalnim pitanjima. Mi smo snažno uz BiH kako bi ona da adekvatan način odgovorila ovoj inicijativi”, istakao je Kurz.

Međutim, pojasnio je da ih vijesti koje su imali priliku slušati posljednjih dana iz BiH nisu obradovale.

crnadak s kurcom2

“Činjenica je da postoji hitna potreba, nužnost da se ono što se u kontekstu reformske agende i nove evropske inicijative i očekuje, a da se to uradi što je moguće prije i da se nastavi onaj put koji je predviđen i koji BiH donosi napredak”, naglasio je Kurz.

Potcrtao je i važnost bečkog samita 27. avgusta koji treba biti turbo poticaj za region.

“Od samita jako puno očekujemo, prije svega, vezano za projekte u oblasti infrastrukture, projekte koji se tiču cijelog regiona, ali i izvan regiona”, istakao je Kurz.

Dodao je da je “ubijeđen u to da je miran suživot pripadnika različitih religija nešto što je neizostavno, moguće i što je relanost”.

“Ono što je također činjenica jeste da mi danas živimo na temeljima iskustva sa terorom ISIS-a i da je to situacija gdje snažno do izražaja dolazi zloupotreba religije. U međuvremeni je više od 5.000 osoba u cijeloj Evropi dozvolilo da ih se radikalizira i upustili su se u terorističke aktivnosti”, naglasio je Kurz i dodao:

“Evropa treba islam evropskog obilježja, islam opečaćen evropskom naravi, a to je iskustvo koje imamo upravo sa islamom u BiH. Dakle, jedno umjereno i na evropski način prakticirano vjerovanje.”

On je poručio kako je svim snagama potrebno “nastupiti protiv radikalizacije koja vodi teroru i nasilju i u tom smislu je uvijek važno potcrtati da je zajednički život različitih religija moguć i tu imamo dobar primjer za to.”

Pomirenje je ključna riječ

Govoreći o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Kurz je kazao da su historija i historijski događaji nešto sa čim se treba suočiti i na čemu treba raditi.

“Ono na šta se moramo fokusirati je riječ na kojoj treba da bude težište, a to je pomirenje, i vjerujem da će se u tom svjetlu održati i predstojeća 20. godišnjica, 11. jula ove godine”, dodao je Kurz.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH Kurz je kazao da je Dejton sigurno donio mir, ali sa sobom nije donio funkcionalan politički sistem.

Austrijski ministar je ranije održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Tokom današnje posjete predviđeni su i susreti s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.