Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavod za javno zdravstvo

Kvalitet zraka i u Goraždu nezdrav, može uticati na zdravlje stanovništva

gorazde

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Bojan Krunić potvrdio je da je dobio preporuku Zavoda. U međuvremenu je, kaže, zrak postao čistiji tako da nije bilo potrebe za proglašenjem epizode prekomjernih koncentracija

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ukazuju da je kvalitet zraka i u ovom dijelu BiH nezdrav – potvrdila je Feni direktorica Zavoda za javno zdravstvo tog kantona Medina Bičo.

Po njenim riječima, na mjernoj stanici Federalnog hidrometeorološkog zavoda u goraždanskom naselju Rasadnik konstantno se bilježi prekoračenje graničnih vrijednosti dva parametra.

– To je prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti čestica PM 10 i PM 2,5, što predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva. Posebno čestice PM 2,5 su opasne jer dopiru duboko u pluća i otežavaju razmjenu kiseonika. U skladu s tim, mi smo izdali preporuke za stanovništvo da smanje kretanje i fizičke aktivnosti na otvorenom, što se posebno odnosi na djecu, trudnice i hronične bolesnike, ali naravno i na ostale stanovnike koje su duže vrijeme izložene aerozagađenju – pojašnjava Bičo.

Naglasila je da dolazi do zastoja rada mjerne stanice u Rasadniku, što dodatno nalaže oprez.

– S obzirom da je u zimskom periodu generalno povećan broj respiratnornih virusnih oboljenja, aerozagađenje može biti okidač koji utiče na smanjenje otpornosti organizma i povećanje infekcija. Posebno kod hroničnih bolesnika to može dovesti do pogoršanja njihove osnovne bolesti – istakla je ona.

Uz preporuke za mjere samozaštite stanovništvu, Zavod za javno zdravstvo uputio je i preporuku Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde koje je zaduženo za provedbu plana interventnih mjera u slučaju zagađenja zraka.

– Mi smo dio tog tima i ukazali smo na konstantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti ova dva parametra i preporučili da se proglasi epizoda prekomjernih koncentracija, ali to još nije urađeno – istakla je Bičo.

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Bojan Krunić potvrdio je da je dobio preporuku Zavoda. U međuvremenu je, kaže, zrak postao čistiji tako da nije bilo potrebe za proglašenjem epizode prekomjernih koncentracija.

-Mi pratimo situaciju i spremni smo djelovati u skladu sa Planom interventnih mjera i u saradnji sa drugim ministarstvima i nadležnim ustanovama, ukoliko dođe do prekomjernog zagađenja zraka – kazao je Krunić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde sugerišu stanovnicima da se i dalje pridržavaju osnovnih mjera samozaštite i smanje aktivnosti na otvorenom u periodu povišenih koncentracija polutanata. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova apeluje se na građane i pravna lica da obrate pažnju i na vrste energenata koje koriste i da se smanji upotreba automobila koliko je to moguće.