Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozvao na rješenje

Lajčak: Nema koristi ako se neka država stavlja na stranu jednog entiteta u BiH

lajcak (1)

Međunarodna zajednica se u BiH bavi riješavanjem, uslovno rečeno, manjim, a ne značajnijim pitanjima, rekao je slovački diplomata i bivši visoki predstavnik

Slovački diplomata Miroslav Lajčak, koji je aktuelni specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, izjavio je kako za Bosnu i Hercegovini nema koristi da se neka od država na svijetu stavlja na stranu jednog od entiteta.

On je to izjavio gostujući na videokonferenciji koju je organizovala Škola naprednih međunarodnih studija Univerziteta Johns Hopkins u Washingtonu.

Lajčak, inače nekadašnji visoki predstavnik u BiH, mahom je govorio o odnosima Srbije i Kosova, no osvnuo se i na situaciju u našoj državi.

– Međunarodna zajednica se u BiH bavi riješavanjem, uslovno rečeno, manjim, a ne značajnijim pitanjima. Kako bi ta država trebalo da bude uspostavljena? Da ima jedan glas ili nekoliko – koliko ih je sada po Dejtonskom sporazumu. Nećemo uspijeti da dođemo do funkcionalnosti dok ne uspijemo dobiti odgovor na to pitanje – rekao je Lajčak.

On kaže da je Dejtonski sporazum stavio tačku na najkrvaviji rat i stabilizovao je Bosnu i Hercegovinu.

– Ali, danas je potrebno gledati dalje u budućnost i tu bih ukazao na značaj uloge međunarodne zajednice. Pozvao bih je iskreno da pomogne – jer nema koristi što se neke od država stavljaju na stranu pojedinih entiteta u BiH – zaključio je Lajčak.