Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Služba za poslove sa strancima

Mjera protjerivanja za 36 stranih državljana

Sluzba za poslove sa strancima

Stranim državljanima je prethodno izrečena mjera protjerivanja zbog ilegalnog boravka na teritoriji BiH sa zabranom ulaska i boravka u periodu od jedne do pet godina

Služba za poslove sa strancima u skladu sa svojim nadležnostima provodi pojačane operativne aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca. Kao rezultat navedenih aktivnosti, u posljednjih sedam dana Služba je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 36 stranih državljana, među kojima su državljani Maroka, Afganistana, Tunisa, Pakistana, Iraka, Nepala, Turske, Albanije, Kine i Crne Gore.

Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka, s teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 14 stranih državljana u njihove zemlje porijekla.

Riječ je o četiri državljanina Nepala, tri državljanina Pakistana, dva državljanina Afganistana, dva državljanina Iraka, dva državljanina Maroka i jednom državljaninu Tunisa – saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Stranim državljanima je prethodno izrečena mjera protjerivanja zbog ilegalnog boravka na teritoriji BiH sa zabranom ulaska i boravka u periodu od jedne do pet godina.

Služba za poslove sa strancima od početka 2020. godine registrovala je 15.311 migranata, od kojih je 262 registrirano u posljednjih sedam dana. U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.155 migranata – navodi se u saopćenju.