Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija

WHO doktorima: Ne preporučujemo upotrebu Remdesivira na zaraženima

remdesivir (1)

Gilead i dalje tvrdi da je njihov Remdesivir širom svijeta prepoznat kao standard za liječenje pacijenata s covidom, npr. u Americi, Japanu, Velikoj Britaniji i Njemačkoj

Svjetska zdravstvena organizacija jučer je i službeno priopćila te liječnicima poručila da ne preporučuje Gileadov Remdesivir za liječenje hospitaliziranih koronom zaraženih pacijenata.

“Trenutno nema dokaza da Remdesivir može pomoći u preživljavanju, nema dokaza ni da pomaže u slučaju da pacijent treba kisik”, prenosi BMJ (vodeći medicinski časopis) zajednički apel stručnjaka WHO-a.

Stručnjaci su preporuku objavili nakon što su dobili rezultate globalnog istraživanja koje je prošlog mjeseca utvrdilo da Remdesivir nije smanjio smrtnost, a pregledali su i podatke druga tri istraživanja prema kojima lijek nema značajan učinak na vrijeme provedeno u bolnici. Istraživanje je provedeno na više od 7000 pacijenata. WHO već sedmicama upozorava da djelovanje Remdesivira nije dokazano.

Gilead i dalje tvrdi da je njihov Remdesivir širom svijeta prepoznat kao standard za liječenje pacijenata s covidom, npr. u Americi, Japanu, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

“Razočarani smo uputama WHO-a koji ignorira dokaze u vrijeme kada broj zaraženih dramatično raste širom svijeta, a liječnici se pouzdaju u lijek kao prvi i jedini odobreni lijek za pacijente s covidom u 50 zemalja na svijetu”, kažu iz Gileada.

Podsjetimo, 23. oktobra stigla je vijest kako je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila Gileadov lijek Remdesivir za tretman pacijenata oboljelih od covida-19 koji zahtijevaju hospitalizaciju. Ovim odobrenjem postao je jedini tretman protiv covida-19 koji je u potpunosti odobren. Gilead Sciences kaže da se tim lijekom smanjuje vrijeme koje pacijenti provode u bolnici za do pet dana. Remdesivir je bio jedan od lijekova kojima je liječen američki predsjednik Donald Trump.

WHO je odmah priopćio da nema dokaza za to.