Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razgovarali o situaciji u BiH

Lajčak: Rekao sam Pompeu da BiH ne napreduje

pompeo_lajcak33

Na dnevnom redu radnog ručka s Lajčakom, koji je trajao nešto više od sat vremena, među temama je bila i situacija na zapadnom Balkanu

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo, tokom radnog ručka s ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom otvorio je i pitanje Bosne i Hercegovine, piše danas Dnevni avaz.

– Sekretar Pompeo pitao me za situaciju u BiH. Rekao sam mu da ta država ne napreduje i da je neophodno snažno angažiranje međunarodne zajednice. Iznio sam stav da se s tako masivnim prisustvom koje imamo kod vas, i kroz Evropsku uniju, diplomatske misije i organizacije, ne možemo praviti kao da nemamo svoj dio odgovornosti – prenio je Lajčak “Avazu”.

Pompeo je jučer, u okviru svoje evropske turneje, boravio u Bratislavi. Osim radnog ručka s Lajčakom, imao je i kraće sastanke s premijerom Peterom Pellegrinijem i predsjednikom Slovačke Andrejom Kiskom. Na dnevnom redu radnog ručka s Lajčakom, koji je trajao nešto više od sat vremena, među temama je bila i situacija na zapadnom Balkanu.

– Cijeli region mora imati kredibilnu perspektivu proširenja. Rekao sam sekretaru Pompeu da EU treba biti jasna i odlučna kada je perspektiva tog regiona u Uniji u pitanju. Ipak, posebna pažnja u našim razgovorima o Balkanu bila je posvećena BiH – ističe Lajčak.