BiH

Nakon posjete Lipi

Landau: Evropa mora pokazati solidarnost, pomoći BiH u migrantskoj krizi

05/03/2021

Osim potrebe kad su u pitanju migranti, treba i strukturalnu potporu od Evropske unije - kazao je.

Delegacija Caritasa Evrope i Caritasa Austrije mišljenja je da Evropa ne smije ostaviti Bosnu i Hercegovinu na cjedilu u konkretnoj pomoći, ali i solidarnosti kad je u pitanju migrantska kriza.

Na konferenciji za novinare predsjednik Caritasa Evropa i Caritasa Austrije mons. Michael Landau izrazio je suosjećanje sa migrantima, koje je vidio u kampovima na području Bihaća.

– Za dana i lijepog vremena podnošljivo je, ali noći su hladne. Teško je vidjeti ljude u takvim uvjetima, oskudno obučene. Evropa mora sve poduzeti da se takve slike ne bi ponovile naredne zime. Mora pokazati solidarnost i odmah reagirati – poručio je.

Primijetio je da ovdašnje vlasti, međunarodne i karitativne organizacije dosta rade da bi pomogli migrantima a sa sobom će, kaže, ponijeti utisak da je Bosna i Hercegovina država u kojoj i njezini žitelji teško žive, u teškoj su situaciji.

– Osim potrebe kad su u pitanju migranti, treba i strukturalnu potporu od Evropske unije – kazao je.

Direktorica za humanitarne poslove Caritas Europe Silvia Sinibaldi ističe da humanitarna kriza zahtijeva adekvatan odgovor, koji podrazumijeva dostupnost pomoći ljudima kojima je to potrebno.

– Morat ćemo srednjoročno planirati projekte i aktivnosti koji će osigurati osnovne potrebe migrantima ali neće prouzrokovati dodatne probleme lokalnoj zajednici – naglasila je.

Predsjednik Caritasa BiH nadbiskup Vinko kardinal Puljić i ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević darivali su goste koji u Bosni i Hercegovini borave da bi na terenu sagledali cjelokupnu situaciju što je, kako su kazali, mnogo kvalitetnije od izvještaja što ih dobivaju o tome u urede. Inače, pomoć Caritasa Evropa i Caritasa Austrije je kontinuirana i u stalnom su kontaktu sa kolegama iz Caritasa u BiH, koji uz domaće institucije i međunarodne organizacije pomaže na razne načine ‘da bi obrisali suzu migrantu i vratili dostojanstvo tim ljudima’.

Kako ističu iz Caritasa BiH, po službenim podacima u BiH je oko 10.000 migranata i tražilaca azila. To su uglavnom mlade osobe, mali broj obitelji sa djecom.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.