Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lasić: Stečeni preduvjeti za izgradnju poddionice Klopče – Donja Gračanica

Denis Lasic

Federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić izjavio je da je Vlada Federacije BiH danas donijela Odluku o pristupanju realizaciji projekta izgradnje dionice autoceste Drivuša – Donja Gračanica, poddionica Klopče – Donja Gračanica (izlaz iz tunela Pečuj) na koridoru 5-C.

– Izgradnja i nadzor nad izgradnjom ove poddionice, u ukupnoj dužini od 5,78 kilometara, bit će finansirani iz sredstava osiguranih zajmovima OFID-a i EBRD-a u iznosu od 36 miliona eura – rekao je Lasić.

Ovim su, dodaje, ispunjeni svi preduvjeti za početak realizacije projekta izgradnje ove poddionice, što znači da je finaliziran postupak eksproprijacije nekretnina, pribavljene potrebne saglasnosti za početak izgradnje, proveden tenderski postupak za izbor izvođača radova i nadzora nad izvođenjem.

– U međuvremenu je došlo do promjene kreditora za dio potrebnih sredstava, a procedura novog zaduženja je u toku od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) – istakao je Lasić.

Očekuje da će “Poddionica Klopče – Donja Gračanica, te i drugi projekti početkom narednog mjeseca biti odobreni na sastanku u Londonu”.

U slučaju da u predviđenom roku ne bude postignuta efektivnost ovog kredita 36 miliona eura će biti osigurano iz vlastitih sredstava JP Autoceste Federacije BiH, koja će za ove namjene biti rezervirana u planovima poslovanja za 2017., 2018., 2019. i 2020. godinu ili iz komercijalnog kredita.

Pred početak izgradnje mosta Počitelj Lasić je naveo da je Vlada JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar dala saglasnost za korištenje 32 nekretnine označene kao javno dobro i upisane u zemljišnoknjižnom ulošku 936 k.o. SP Surmanci.

Time su otklonjeni tehnički detalji za izgradnju ovog mosta.

U vidu informacije JP Ceste FBiH danas je predstavljen projekt „Modernizacija magistralnih cesta u FBiH”, za šta je ističe Lasić, potrebno da budu osigurana kreditna sredstva kod Svjetske banke – IBRD-a do 58 miliona eura.

– Mislimo da će ta sredstva biti dovoljna da dignemo na znatno višu razinu kvalitete cesta. O određivanju putnih pravaca gdje će biti izvršeni radovi bit će riječi na nekoj od narednih sjednica, kada kredit od IBRD-a bude u potpunosti odobren – kazao je Lasić.

Vlada Federacije BiH usvojila je izvještaj o provedbi Programa utroška investicijskih sredstava razvoja utvrđenih budžetom Federacije BiH za 2005., 2006., 2007. i 2009. godinu na projektu Sarajevske zaobilaznice, sa stanjem na dan 31. decembar 2015. godine.

Od ukupno osiguranih 40,22 miliona KM utrošeno je 40,19 miliona KM.