putinov diplomata

Lavrov za RTRS: Dodik je ruski prijatelj, ono što mu se radi je zaista uznemirujuće

sergej lavrov yt

Na pitanje kako Rusija vidi stav Bosne i Hercegovine o pitanju sankcija, Lavrov je rekao da stav BiH ima značaj samo ako se oslanja na principe Dejtona, koji glase da se sve odluke donose samo na osnovu saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda

Ministar vanjskih poslova poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je u intervjuu za RTRS da Zapad pokušava nelegalno da podstiče djelovanje Sarajeva da donosi vanjsko-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske i da je to najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma.

Na pitanje kako Rusija vidi stav Bosne i Hercegovine o pitanju sankcija, Lavrov je rekao da stav BiH ima značaj samo ako se oslanja na principe Dejtona, koji glase da se sve odluke donose samo na osnovu saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– To što Zapad pokušava da nelegalno podstične djelovanje Sarajeva da donosi vanjsko-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja RS-a, to je najgrublje kršenje Dejtona – rekao je Lavrov i dodao:

– Zapad laže da je privržen Dejtonskom sporazumu. Zapravo, rade sve da bi u okviru reforme biračkog procesa natjerao Hrvate da oni prihvate da će ih, kao i prije, u institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički saglasni sa Bošnjacima. Ja ne želim reći da Bošnjaci nisu u pravu u nečemu, ali Dejtonska načela zahtjevaju saglasnost tri konstitutivna naroda.

On je odgovarajući na pitanje novinara o pozivima na zabranu kandidature Dodiku, kazao kako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ne može donijeti tu odluku “jer nema saglasnost u Vijeću sigurnosti”.

– Ono što se radi prema Dodiku je zaista uznemirujuće zato što je on u suštini jedan od veoma malog broja političara koji se realno bori za dejtonske principe. On ništa nije uradio u Republici Srpskoj i Predsjedništvu BiH što je protivno Dejtonskom sporazumu. To upravo rade zapadnjaci i, nažalost, to rade Bošnjaci zato što Zapad želi da iskoristi Bošnjake da bi oduzeo narodima identitet, te da pretvore i Srbe i Hrvate i Bošnjake u neko civilno društvo, kako oni kažu – kaže Lavrov.

On dodaje kako je to zapravo zahtjev da se zaborave korijeni, kultura i tradicija, te to ocjenjuje kao geopolitičke interese Zapda nazivajući ih “zločinačkom politikom”, u intervjuu za RTRS.

Govoreći o navodima da je Dodik “Putinov čovjek”, Lavrov je rekao da to nije tačno, te da je Dodik prijatelj Ruske Federacije.

– Dodik jeste naš prijatelj, a mi smo njegovi prijatelji i to je to. Iako Zapad, znate kako se kod nas kaže – svako priča o onome što ga boli. Zapad ne može ni da zamisli da neka zemlja na Balkanu može da bude nezavisna, da neki političar na Balkanu može da bude nezavisan, zato što je Zapad navikao da koristi različite christiane schmidtove, kako bi svima upravljao i kako bi sve ucjenjivao i postavljao ultimatume – rekao je šef ruske diplomatije.