Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stižu padavine

Led padao kao da je snijeg i uništio sve usjeve: Najavljeno novo veliko nevrijeme u BiH

bosanski novi snijeg
Foto: Radio Novi Grad

Prvi na udaru mjestimično jačih pljuskova sa grmljavinom moguće da će se naći dijelovi Krajine, već u jutarnjim satima sutrašnjeg dana

U Bosni i Hercegovini danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim periodima. Tokom dana, nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je moguća i pojava grada. Vjetar umjeren do pojačan južni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a najviša dnevna od 22 do 28, na jugu i sjeveroistoku Bosne do 30 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana sa kišom i pljuskovima, a moguća je i grmljavina. Jutarnja temperatura oko 14, a najviša dnevna temperatura oko 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Nove nepogode

Jučer su u više dijelova BiH zabilježene nepogode praćene jakim gradom. Najteže je stradalo područje Bosanskog Novog gdje je zabilježena ogromna materijalna šteta na usjevima.

Led je uništio sve, a najgore su stradala mjesta Unčani i Ravnice. Vjetar je skinuo crijep sa više stambenih i pomoćnih objekata, te lomio i čupao drveće. Dio općine je Bosanski Novi je ostao i bez struje.

Led je jučer, također, napravio ogromnu štetu i na području Bugojna.

Kako javlja BHmeteo, od sinoć postepeno jačaju južna i jugozapadna visinska strujanja, koja će nam u danas (utorak, 21. 5.) donijeti u većem dijelu zemlje povremeno umjeren do na udare jak jugo i značajnije količine saharskog pijeska i prašine u zraku. Uz sve to i izrazito nestabilno vrijeme uz mjestimično kišu, pljuskove sa grmljavinom i nepogode.

Prvi na udaru mjestimično jačih pljuskova sa grmljavinom moguće da će se naći dijelovi Krajine, već u jutarnjim satima sutrašnjeg dana.

Najavljeno novo nevrijeme

Kasnije, od sredine dana i poslijepodne glavna zona nestabilnosti će biti uz Krajinu, sjever i sjeveroistok Bosne. Posebno se to odnosi na područja koja su uz rijeku Savu, gdje se u poslijepodnevnim satima mjestimično očekuju jači pljuskovi sa grmljavinom i nepogode uz led, jak vjetar i veću količinu kiše za kratko vrijeme.

U večernjim satima utorka i jugozapad Bosne te Hercegovina, prodorom hladne fronte sa zapada, mogu očekivati mjestimično jače pljuskove i grmljavinu.

Najmanje padavina uz rijeđu pojavu kiše ili pljuska se očekuje danas u većem dijelu centralne i istočne Bosne zbog fenskog uticaja južnog strujanja i isušivanja zraka.

U noći na srijedu postepeno smirivanje vremena, ali poslijepodnevni sati srijede donose nove mjestimične pljuskove sa grmljavinom i nepogode.