Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdili zvaničnici

Lideri EU na samitu u Sloveniji: Garancije za pridruživanje zemalja Balkana

EU_Bruxelles

Nakon sedmica neslaganja oko formulacije samitske deklaracije za lidere EU i Balkana u srijedu, izaslanici 27 država EU postigli su dogovor kako bi “ponovo potvrdili svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi”

Lideri Evropske unije će u srijedu na samitu u Sloveniji obnoviti garancije za buduće članstvo u bloku za šest balkanskih zemalja, izjavila su dva zvaničnika EU.

Nakon sedmica neslaganja oko formulacije samitske deklaracije za lidere EU i Balkana u srijedu, izaslanici 27 država EU postigli su dogovor kako bi “ponovo potvrdili svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi”, rekao je zvaničnik.

Reuters je 28. septembra izvijestio da je zastoj oko deklaracije smatran odrazom nedostatka entuzijazma u EU za ulazak Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije u blok.

Drugi zvaničnik EU-a rekao je da, iako je već postignut dogovor o deklaraciji, strategija EU-a za proširenje zajednice na jugoistok naišla je na prepreke, čak i ako su zvanično vrata otvorena onima koji ispunjavaju kriterije za članstvo.

– Ne mogu reći da je sve u redu – rekao je zvaničnik, ističući nespremnost nekih država članica da se blok dalje širi.

– Naravno, postoje mnogi problemi, ali isto tako ne možemo reći da su vrata zatvorena – objasnio je on.

Države članice EU odbile su objelodaniti svoje stavove o pregovorima na samitu, iako je Slovenija, koja predsjedava EU, uložila napore da se obaveza pridruživanja šest balkanskih država do 2030. godine uključi u agendu, kako se navodi u dokumentu u koji Reuters ima uvid.

Drugi zvaničnik EU rekao je da ovaj prijedlog Slovenije nije bio uspješan.

Bogate sjeverne zemlje strahuju od ponavljanja hitnog pristupanja Rumunije i Bugarske 2007. i loše upravljane migracijama istočnoevropskih radnika u Britaniju koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

Bugarska se protivi pridruživanju Sjeverne Makedonije zbog jezičkog spora, što znači da čak i nakon odobrenja deklaracije na samitu, diplomate ne očekuju skori napredak, piše Reuters.