Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šta radi vlast?

Lijekovi se kupuju na veresiju, voće i povrće na komad: Ima li kraja poskupljenjima?

Foto: Screenshot/YouTube

Nivo cijena na godišnjem nivou viši je za 4,1 posto, sindikalna potrošačka korpa skoro 3.000, a primanja mnogo niža

Građani kupuju lijekove na veresiju, a voće i povrće na komad. Vlast nije briga

Dok se politički sukobi nastavljaju, u Bosni i Hercegovini se svakog dana cijene povećavaju. Dok se bilježi trend poskupljenja potrošačke korpe, na snazi je umjetnost preživljavanja.

Prosječna plaća ne može pokriti ni pola potrošačke korpe, javlja BHRT.

Cviko Jovanović iz Lopara godinama prodaje namirnice na tuzlanskoj pijaci. Kupovna moć u posljednje vrijeme je, kaže, drastično opala. S druge strane, loša godina uticala je i na smanjenje proizvodnje.

Sve veće cijene

-Izdalo je povrće, krompir, izdao kupus, šljiva, priča Cviko.

U septembru su, u odnosu na mjesec ranije, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju više za oko 0,6 posto, gotovo u svim odjeljcima, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Nivo cijena na godišnjem nivou viši je za 4,1 posto, sindikalna potrošačka korpa skoro 3.000 KM, a primanja mnogo niža. Stoga, ne iznenađuje da građani već duže vrijeme kupuju i na grame, zadužujući se do plate ili penzije.

Stručnjaci navode da je inflacija već dvije godine svjetski problem i treba mnogo vremena za usporavanje. Međutim, građani mogu promjenama navika doprinijeti.

-Moramo više paziti gdje trošimo novac, tražiti popuste, sniženja, kažnjavati tržne centre za koje mislimo da neopravdano proizvode drže sa visokim cijenama i samo na taj način ćemo slati poruku tržištu i primorati trgovce, proizvođače da se prilagode tržištu, kaže Dami Bećirović, profesor ekonomije.

Dok građani kupuju lijekove na veresiju, voće i povrće na komad, a trgovci ostaju skoro bez zarade, postavlja se pitanje šta rade nadležni, osim što se bave političkim prepucavanjima?