Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajuća OSCE-a

Linde okončala posjetu BiH: Konstruktivan dijalog preduslov za poboljšanje stabilnosti

Ann Linde – pixsell
04.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije ministrice vanjskih poslova Svedske i predsjedavajuce OSCE-a Ann Linde i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turkovic. Ann Linde Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Istakla je potrebu za kompromisom i saradnjom i pozvala na zalaganje za izgradnju povjerenja, koje ima ključni značaj za jačanje sigurnosti i prosperiteta

Predsjedavajuća OSCE-a, ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde danas je okončala posjetu Bosni i Hercegovini (BiH).

Predsjedavajuća Parlamentarne skupštine OSCE-a Margareta Cederfelt također je učestvovala u posjeti BiH. Predsjedavajuća Linde izrazila je zabrinutost zbog kontinuirane političke blokade na nivou države, koja ometa funkcioniranje i napredak BiH.

Istakla je potrebu za kompromisom i saradnjom i pozvala na zalaganje za izgradnju povjerenja, koje ima ključni značaj za jačanje sigurnosti i prosperiteta.

– Lideri moraju uložiti trud u jačanje uzajamnog povjerenja i saradnje, te se naročito potruditi da pokrenu ključne reforme, uključujući tu i postizanje dogovora o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH – istakla je Linde.

Na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajuća Linde pozvala je nadležne institucije da u potpunosti iskoriste pomoć OSCE-a koja im stoji na raspolaganju.

– Preostali su brojni izazovi, ali se nadam da će duh saradnje prevladati, u interesu građanki i građana BiH – dodala je.

Predsjednica Parlamentarne skupštine OSCE-a Margareta Cederfelt (parlamentarna zastupnica, Švedska) naglasila je značaj parlamentarizma, potrebe da građanke i građani budu predstavljeni u predstavničkim tijelima, te neophodnost donošenja kompromisa u cilju provedbe reformi.

– Kao parlamentarci, imamo odgovornost da transparentno predstavljamo naše građanke i građane – navela je Cederfelt.

Na sastanku sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković predsjedavajuća Linde potvrdila je kontinuirano partnerstvo OSCE-a u realizaciji reformskih prioriteta. Ministrica Turković i predsjedavajuća Linde također su razgovarale o pozitivnoj ulozi Bosne i Hercegovine u provedbi regionalne kontrole naoružanja, uključujući malo oružje i lako naoružanje.

Tokom susreta sa organizacijama civilnog društva, predsjedavajuća Linde izjavila je da OSCE ostaje posvećen unapređenju prava žena u BiH.

– Pozdravljam opredjeljenje BiH da osigura punu provedbu Zakona o ravnopravnosti spolova i Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine. Bez značajnog učešća žena, nemoguće je ostvariti puni potencijal društva – kazala je.

Predsjedavajuća Linde također se sastala sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, kao i sa službenicima Misije OSCE-a u BiH.

Predsjedavajuća Linde je zajedno sa Mašom Durkalić, koautoricom knjige #ŽeneBiH i umjetnicom Natašom Konjević, otkrila mural posvećen Mileni Mrazović, prvoj novinarki, urednici i izdavačici u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz OSCE u BiH.

Tokom susreta sa organizacijama civilnog društva, predsjedavajuća Linde izjavila je da OSCE ostaje posvećen unaprjeđenju prava žena u ovoj državi.

– Pozdravljam opredjeljenje BiH da osigura punu provedbu Zakona o ravnopravnosti spolova i Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine. Bez značajnog učešća žena, nemoguće je ostvariti puni potencijal društva – kazala je.

Predsjedavajuća Linde također se sastala sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, kao i sa službenicima Misije OSCE-a u BiH.

– Predsjedavajuća Linde je zajedno sa Mašom Durkalić, koautoricom knjige #ŽeneBiH i umjetnicom Natašom Konjević, otkrila mural posvećen Mileni Mrazović, prvoj novinarki, urednici i izdavačici u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz OSCE u BiH.