Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

viši sud

Suđenje Osmanoviću u Beogradu: Zatvorenici “nisu tučeni” u zatvoru u Brčkom

osman osmanovic

Pred Višim sudom u Beogradu na suđenju Osmanu Osmanoviću, svjedok Odbrane je izjavio da su ga držali u zatvoru na području Brčkog u kojem je optuženi, prema optužnici, napao zatvorenike, ali da nije vidio, dok je on bio tamo, da je iko od zatvorenika tučen ili mučen

Bivši zatvorenik koji je 1992. godine bio zatočen na području Brčkog, na suđenju bivšem vojniku Osmanu Osmanoviću optuženom da je napadao zatvorenike, izjavio je da nije vidio da je iko od ostalih zatvorenika tučen ili mučen.

Pred Višim sudom u Beogradu na suđenju Osmanu Osmanoviću, svjedok Odbrane je izjavio da su ga držali u zatvoru na području Brčkog u kojem je optuženi, prema optužnici, napao zatvorenike, ali da nije vidio, dok je on bio tamo, da je iko od zatvorenika tučen ili mučen, prenosi BIRN.

Svjedok Amir Sudar rekao je da je zatočen početkom maja 1992. godine, kada je izbio rat u BiH, jer je na njegovoj kući visila zastava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

“Bio sam u pritvoru, sa mnom je bilo osam-devet Srba, bili smo u pritvoru u Okrajcima”, rekao je Sudar.

Objasnio je da su ovaj objekat i logor Gornji Rahić, gdje je Osmanović navodno počinio zločine, bili jedan do drugog.

Kazao je da je bio zatočen nekoliko mjeseci i da za to vrijeme nije ni vidio ni čuo da su zatvorenici premlaćivani.

U optužnici se navodi da je Osmanović bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije Armije BiH, te da je počinio ratni zločin nad zarobljenicima koji su bili držani u logoru u Gornjem Rahiću tokom ljeta 1992. godine.

U optužnici su navedene četiri žrtve premlaćivanja i mučenja u Gornjem Rahiću.

Kada je sutkinja Mirjana Ilić pitala Sudara o žrtvama, on je potvrdio da su neke od njih bile u zatočeništvu s njim, ali da nisu tučeni.

Prema optužnici, jedna od žrtava poslana je da iskopava neeksplodirana ubojita sredstva. Sudar je rekao da je on bio deminer i da je vadio eksploziv dok su drugi zatvorenici kopali.

Svjedok je naglasio da Osmanović nikada nije bio u objektu Gornji Rahić dok je on bio tamo.

Prethodno je na suđenju svjedočila Mara Bukmirović, kćerka Aleksandra Pavlovića, jedne od navednih žrtava koji je preminuo 2013. godine. Ona je istakla da su njen otac i još jedan zatočenik smatrali da je Osmanović “morao imati neka ovlaštenja” u logoru i da je “morao znati” o mučenjima.

Osmanović, državljanin BiH, uhapšen je u novembru 2019. godine na granici između Srbije i BiH. Sarajevo je tražilo njegovo izručenje, ali je Srbija to odbila.

Njegovo suđenje u Beogradu počelo je 1. juna, kada se izjasnio da nije kriv.