BiH

Predsjednik GV HNS

Ljubić: Blokada napretka na EU i NATO putu nedopustivo rušenje strateških ciljeva

19/08/2019

Nakon devet mjeseci blokade napokon se nazire formiranje vlasti na nivou BiH

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine Božo Ljubić važnim korakom ocijenio je potpisivanje Sporazuma o načelima za formiranje vlasti lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH.

– Nakon devet mjeseci blokade napokon se nazire formiranje vlasti na nivou BiH. Ono što smatram najvažnijim za hrvatsko stajalište jesu potpisani principi koji su apsolutno na tragu odluka Hrvatskog narodnog sabora. Naime, u potpisanom sporazumu eksplicitno se podupiru mjere približavanja BiH Evropskoj uniji, a na jedan implicitan način i put BiH prema NATO-u, što je također politika HNS-a. Potpisivanjem Sporazuma o načelima za formiranje vlasti postavljeni su temelji konsenzusa o budućem usmjerenju Bosne i Hercegovine. Dobro je što su izborni pobjednici prepoznali kompromisna rješenja, a međunarodni dužnosnici važnost dogovora. Vrijeme je da Bosna i Hercegovina demonstrira političku odgovornost i demokratsku zrelost spram manjkave opredijeljenosti na putu integracijskih procesa – izjavio je Ljubić, priopćeno je iz Ureda za informisanje HNS-a.

Dodao je kako se nada da različita tumačenje tog sporazuma neće dovesti do zastoja u formiranu vlasti.

– Bojim se da može doći do različitih tumačenja sporazuma, ali želim vjerovati da to neće zaustaviti formiranje vlasti na nivou BiH, kao i da su navedene formulacije dovoljno jasne da omoguće dogovor hrvatske i bošnjačke strane i kada je u pitanju Mostar i Federacija BiH, odnosno Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Sve opcije na političkom spektru Bosne i Hercegovine moraju poštivati izbornu volju naroda i prepoznati legitimnost izbornih pobjednika za formiranje vlasti. Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnosti, sigurnost i samoodrživost BiH – istaknuo je.

Ljubić se osvrnuo se i na euroatlantski put BiH, kazavši kako je opredijeljenost za pridruživanje euroatlantskim asocijacijama neizostavan element u viziji razvijene i moderne BiH.

– Blokada napretka na EU i NATO putu nedopustivo je rušenje ozbiljnih strateških ciljeva, ciljeva koji će Bosni i Hercegovini donijeti društveno-ekonomsku, sigurnosnu i političku stabilnost. Polemiziranje dugoročnih težnji na dnevno-političkom nivou sve su samo ne odgovornost – kazao je Ljubić.

Dodao je da su hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i njegovi politički predstavnici snažno opredijeljeni za daljnje integracije i članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu, navodi se u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.