BiH

“Lonely Planet”: BiH prava riznica arhitektonskih i prirodnih ljepota

17/06/2015

Svjetski turistički portal “Lonely Planet” donosi opsežnu priču o turstičkim potencijalima Bosne i Hercegovine sugerišući turistima da posjete ovu zemlju na jugoistoku Evrope, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na početku teksta se navodi da je BiH jedna od manje posjećenih evropskih zemalja koja je, kako se kaže, prava riznica arhitektonskih i prirodnih ljepota.

Napominje se da je vrijedno svratiti u BiH i vidjeti mnoge atrakcije uključujući Stari most u Mostaru i Sarajevo.

“U Mostaru, plivači skaču ravno u dubine sa svjetski poznatog Starog mosta, spustivši se sa 20 metara visine u ledenu vodu rijeke Neretve”, piše ovaj portal dodajući da se pojedini posjetioci i sami usude da skoče sa poznatog mosta.

U nastavku se poseban naglasak stavlja na ljepote Sarajeva koje je izgrađenu u osmanskom i austrougarskom stilu.

“Glavni grad Sarajevo, koji ima divan centar iz osmanskog doba okružen neo-maurskom austrougarskom arhitekturom, nalazi se u samoj dolini koju krase crveni krovovi i minareta. To je fotogeničan, prijateljski grad”, navodi se u tekstu.

Dodaje se da Hercegovina takođe pruža poseban doživljaj posjetiocima.

“Vrelo ljetno sunce spušta se na sušne planine Hercegovine oko šarmantnih gradova Trebinja i Mostara”, piše “Lonely Planet” napominjući da na tom području zemlje postoji vrlo razvijeno vinarstvo i ukusna vina.

Portal piše kako je i Visoko jedan od razloga za posjetu BiH, grad u kojem se kako tvrde određeni arheolozi nalaze najveće piramide u svijetu.

U tekstu se napominje kako za Bosance i Hercegovce ispijanje kafe predstavlja vrlo značajnu svakodnevnu naviku uz napomenu da je u zemlji nemoguće naići na lošu kafu.

“Kad god Bosanci žele da razgovaraju o nećemu, oni će se odmah zaputiti u najbliži kafić. Kafa je povod za razgovor. Bosanska kafa je nešto unikatno”, piše u tekstu.

U nastavku se napominje kako je “bosansko arhitektonsko naslijeđe fascinantna kombinacija srednjovjekovnog osmanskog i kasnijeg centralnoevropskog stila”.

Kako piše ovaj poznati portal, posebno prirodno bogatstvo za zemlju predstavlja rijeka Una.

“Neodoljiva rijeka Una prolazi kroz razna raspoloženja. U zelenoj klisuri sjeverozapadno od Bihaća, pojedinim dionicama je mirna kao ogledalo dok je u nekim dijelovima krase razbuktali brzaci”, navodi se u tekstu naglasivši kako rijeka pruža istinski “spektakl”.

Dodaje se kako i planina Bjelašnica nudi čitav spektar mogućnosti za istraživanje, planinarenje i vožnju biciklom.

Jedan od razloga zašto posjetiti BiH navodi se i pješačenje kroz netaknute šume Nacionalnog parka Sutjeska i prašuma Perućica kao jedna od posljednjih evropskih istinskih prirodnih baština.

Nisu izostavljeni ni tvrđava Ostrožac, Jajce, Počitelj kod Mostara i mnoga druga bogatstva koja je, kako se navodi, vrijedno posjetiti i istražiti.

”Smještena visoko iznad doline Une, tvrđava Ostrožac sa svojom gotičkom arhitekturom daje vam dojam kao da ste se našli na setu postavljenom za horor film”, ističu u tekstu, a za Jajce naglašavaju kako je u njemu smještena jedna od najboljih bosanskih gradova utvrda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.