Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Loše tužilačke istrage plaća narod: Od početka godine isplaćeno 1.127.302,18 KM

tuzilastvo_bih111

Na ime nematerijalne štete zbog neosnovanog boravka u pritvoru ili izrečenih mjera zabrane, od početka godine pa sve do 1. oktobra, ukupno je isplaćeno 1.127.302,18 maraka, odgovorili su iz Ministarstva finansija i trezora BiH, piše Oslobođenje.

Istovremeno naglašavaju da se spomenuti iznos odnosi i na pravosnažne presude, ali i na sudske nagodbe koje Pravobranilaštvo BiH zaključi sa tužiocem u toku postupka.

– U 2017. po istom osnovu isplaćeno je 1.474.712,07 KM, a iznos se također odnosi na pravosnažne presude i na sudske nagodbe koje Pravobranilaštvo BiH zaključi sa tužiocem. U oba ova iznosa uključeni su glavni dug, zakonske zatezne kamate i troškovi parničnog postupka, kažu u Ministarstvu.

Mladen Draganić, sekretar Pravobranilaštva BiH, kaže da su od 1. januara 2016. do 18. oktobra ove godine donesene ukupno 44 presude u predmetima u kojima su građani tužili državu BiH zbog neosnovanog lišenja slobode ili neosnovane osude. Od toga je 25 izgubljenih sporova u cijelosti, tri dobijena i 16 sa djelimičnim uspjehom u sporu.

Međutim, iz Pravobranilaštva BiH nisu mogli odgovoriti na naše pitanje ko su osobe koje su “dobile” BiH, s obzirom na to da se radi o ličnom podatku koji ne mogu prenositi shodno odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Krajem novembra, u Sudu BiH bit će održano ročište po tužbenom zahtjevu Darka Pece, koji je bio hapšen zbog sumnje da planira počiniti teroristički napad u Sarajevu, ali je istraga protiv njega obustavljena, zbog čega je tražio milion maraka odštete za mjesec proveden u pritvoru. Na pripremnom ročištu koje je nedavno održano u Sudu BiH, Peco je kazao da su on i njegova porodica pretrpjeli ogromnu duševnu bol, te je najavio da će, ukoliko bude potrebno, ići i do Strasbourga.

Peco nije pristao na odštetu od 3.000 KM, što su prethodno najavili njegov advokat Senad Dupovac i Pravobranilaštvo BiH. Tako je advokat najavio otkazivanje punomoći, a Peco je izjavio da od države želi milion KM.

​Uz Pecu su nakon hapšenja u decembru 2015. mjesec u pritvoru proveli još i Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Zulfo Alajbegović, Elvir Mašić, Edin Tabaković i Adis Kešan. Više mjeseci su kasnije bili pod mjerama zabrane, a istraga protiv njih je obustavljena u decembru 2016. Tabaković i Murić ranije su pristali na isplatu odštete od 3.000, odnosno 3.400 KM.

Zbog neosnovanog pritvora od čak četiri godine državu je 2015. tužio i Naser Palislamović, koji je zbog toga naplatio 202.000 KM. Njega je Tužilaštvo BiH zajedno sa Harisom Čauševićem Oksom teretilo za napad na PS u Bugojnu, ali ga je Apelaciono vijeće Suda BiH krajem 2014. pravomoćno oslobodilo optužbe za terorizam.

Zbog neosnovanog pritvora svojevremeno su državu tužili i zamjenik direktora Interpola Asim Fazlić, koji je hapšen 2004, nakon čega ga je međunarodni tužilac John McNair koji je u to vrijeme radio u Tužilaštvu BiH, optužio za zloupotrebu položaja, sudjelovanje u iznudi i neprijavljivanje krivičnog djela, te bivši predsjednik RS-a Mirko Šarović koji je bio optužen za organizirani kriminal.