Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lovrinović: Stanje u bh. pravosuđu nije dobro

nikola lovrinovic0155

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović smatra da stanje u oblasti pravosuđa u BiH nije dobro te da postoji potreba za reformom te oblasti.

Lovrinović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, uoči sutrašnjeg skupa o vladavini prava i reformi pravosuđa, koji organizira Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, kazao da u pravosuđu BiH, posebno, tužiteljstvu, postoje stvari kojima nisu zadovoljni.

Ponovio je stav da ima elemanata po kojima se može zaključiti da postoji selektivni pristup u radu bh. pravosuđa, a što je potkrijepio i detaljima iz izvještaja OSCE-a o stanju u tužiteljstvu, gdje su uočeni određeni problemi.

– Strukturala reforma pravosuđa je potrebna – rekao je Lovrinović, ističući da u BiH treći glavni tužilac nije završio svoj mandat, a protiv Gorana Salihovića je pokrenut i disciplinski postupak.

Nakon sastanka s predsjednikom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Branislavom Borenovićem, Lovrinović je rekao da 9. decembra očekuje da BiH dobije upitnik Evropske komisije kako bi nakon procesa davanja odgovora, koji bi trebalo da se završi za šest mjeseci, mogla da dobije kandidatski status i počne s otvaranjem poglavlja.

– Sve stranke u BiH su opredijeljene za evropski put – naveo je Lovrinović i dodao da njegova stranka (HDZ) smatra će se morati provesti i odluka “Sejdić-Finci”, što bi značilo i promjenu Izbornog zakona BiH.

I predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Branislav Borenović je ukazao na potrebu da BiH ispuni sve obaveze kako bi dobila kandidatski status, a naredni zadatak su odgovori na upitnik koji bi BiH trebalo da dobije 9. decembra.

– Vrlo je važno da počnemo otvarati poglavlja – ustvrdio je Borenović, ukazujući i da je neophodna saradnja parlamenata na evropskom putu BiH kao i više informacija o korištenju sredstava iz evropskih fondova, što je bitno i za lokalne zajednice i građane u BiH.

Najavljen je i sastanak s kolegama iz parlamenta Srbije, a u vezi s iskustvima na evropskom putu.