Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mačkić: Čelništvu KCUS-a su bitniji stranački nego interes bolesne djece

Denis Mackic

Najmanje 70-ero djece, rođene sa srčanim manama, mjesecima ne može biti operisano, jer Klinički centar Univerziteta Sarajevo nije nabavio potrebne materijale, dok su najbolji stručnjaci iz oblasti dječije kardiohirurgije napustili Klinički centar, upozorava član Odbora za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Denis Mačkić.

Pitam se, navodi on, u kakvo se društvo i državu pretvaramo u kojem se politički moćnici igraju životima nevine djece, koja hitno trebaju operacije.

– Podsjećamo, od sredine prošle godine u Kliničkom centru Sarajevo nedostaju osnovni lijekovi i materijali za rad. Prema revizorskom izvještaju, zalihe kliničke apoteke, u trenutku kad je Sebija Izetbegović imenovana za generalnu direktoricu KCUS-a, iznosile su milion i po konvertibilnih maraka. Danas je ta apoteka pusta – ističe se u saopćenju SDPBiH.

Mačkić ističe da je to „nedopustivo s moralnog, etičkog i ljudskog stanovišta i jasno ukazuje na dno koje smo dotakli s postojećim političkim elitama koje misle samo o ličnim i uskostranačkim interesima, ne mareći za najosjetljiviji segment društva, na našu bolesnu djecu“.

– Nedopustivo je da u kratkom vremenu mandata direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, Klinički centar napusti 40 uglednih ljekara i za vrijeme čijeg mandata bh. djeca moraju ići u inozemstvo na operacije, jer zbog mjera “štednje” na KCUS-u nema ni konca, niti lijekova.

Kao čovjek i ljekar očekujem hitnu reakciju Vlade i Parlamenta Federacije BiH, kao suosnivača KCUS-a, da što prije razriješe postojeću situaciju, jer čekajući menadžment KCUS-a da riješi ovaj problem, samo produžujemo agoniju u kojoj se nalaze roditelji i djeca – zaključio je Mačkić, saopćila je Služba za odnose sa javnošću i marketing SDPBiH.