János u posjeti našoj zemlji

Mađarski predsjednik s članovima Predsjedništva: Dobri odnosi dvije zemlje

20211214_predsjednistvobih_janos

Tema razgovora su bile i migracije, gdje je konstatovan značajno smanjen priliv migranata u odnosu na isti period prošle godine, kao i poboljšanje uslova za smještaj migranta koji se nalaze u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su predsjednika Mađarske Ádera Jánosa.

Članovi Predsjedništva BiH su razgovarali s predsjednikom Jánosem koji boravi u posjeti mađarskim vojnicima u sastavu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom su zahvalili na angažmanu mađarskog kontingenta u misiji očuvanja mira i stabilnosti u BiH. Članovi Predsjedništva BiH su istakli i značajnu ulogu Mađarske u okviru Višegradske grupe, naročito sada, kada predsjedava Grupom.

Teme razgovora su bili bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Mađarske, pandemija Covida-19, migracije na evropskom kontinentu i demografska slika u BiH i Mađarskoj. Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili dobre bilateralne odnose i saradnju te izrazili nadu da će se ona nastaviti i u budućnosti. U tom kontekstu podržali su razvoj ukupnih odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, naročito na političkom, privrednom i kulturnom planu.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o posljedicama pandemije Covid-19 te izazovima u procesu vakcinacije stanovništva. Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su mađarskim vlastima na blagovremenoj donaciji vakcina i zaštitnih sredstava u borbi protiv virusa Covid-19.

Tema razgovora su bile i migracije, gdje je konstatovan značajno smanjen priliv migranata u odnosu na isti period prošle godine, kao i poboljšanje uslova za smještaj migranta koji se nalaze u BiH.

Razgovarano je i o izazovima s kojima se BiH i Mađarska susreću kada je u pitanju odlazak stanovništva i negativni prirodni priraštaj, te o modalitetima za poboljšanje demografske slike u obje zemlje.

Predsjednik János je ponovio kontinuiranu podršku i pomoć Mađarske Bosni i Hercegovini i istakao da će se ona nastaviti i u budućnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.