Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Odlučili su ukloniti svih 11 zemalja s crvene liste za putovanja

London_Aerodrom _Heathrow _Twitter

Na listi su do sada bile Angola, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Malavi, Mozambik, Namibija, Nigerija, Južna Afrika, Zambija i Zimbabve

Britanska vlada saopćila je da će svih 11 zemalja biti uklonjeno s britanske crvene liste putovanja od srijede u 4 ujutro.

Na listi su do sada bile Angola, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Malavi, Mozambik, Namibija, Nigerija, Južna Afrika, Zambija i Zimbabve.

Crvena lista ponovno je uvedena krajem novembra kao mjera opreza nakon pojave omikron varijante koronavirusa.

Međutim, ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da se omikron varijanta proširila da pravila više nemaju veliku svrhu, javlja BBC.

– Sada kada postoji prijenos omikrona u zajednici u Ujedinjenom Kraljevstvu i kada se omikron toliko proširio širom svijeta, crvena lista za putovanja sada je manje učinkovita u sprečavanju širenja ove varijante koronavirusa iz inostranstva – rekao je parlamentu.

On je rekao da će zadržati privremene mjere testiranja za međunarodna putovanja, ali će ukloniti svih 11 zemalja s crvene liste putovanja.

Trenutno svi oni koji dolaze u Ujedinjeno Kraljevstvo iz zemalja s crvene liste moraju ići u samoizolaciju i platiti smještaj u unaprijed rezervisanom hotelu koji je odobrila vlada na deset dana.

Također, moraju uraditi Covid testove u roku od 48 sati od polaska za Veliku Britaniju i PCR testove unutar dva dana od dolaska.