bivši ministar sigurnosti

Mektić: Dogovor je SDA, HDZ-a i SNSD-a da bude stanje ovako kakvo sada jeste

dragan mektic pixsell
24.09.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektic obratio se medijima nakon sastanka Vijeca ministara BiH o temi "Stanje u oblasti migracija u BiH". Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Mektić kaže da se, koliko je on informisan, o eventualnim sankcijama razgovara u vrlo uskom krugu ljudi

“Svi znaju da na nivou BiH vlast čini SDA, SNSD i HDZ. Oni imaju i svoje članove u Predsjedništvu BiH, oni su napravili i parlamentarnu većinu kao koaliciju u PS BiH i formirali su “svoje” Vijeće ministara. Dakle, oni su koalicija koja vrši vlast u BiH i ja ne vidim zapravo što bi opozicija, ne vidim potrebu da opozicija kao neki rezervni subjekt uskače onda kad vlasti i parlamentarnoj većini zaškripi ili nemaju kvorum”, istakao je za Federalnu televiziju Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti BiH.

– Nama kao opoziciji je zadatak da budemo korektori vlasti, da “napadamo” vlast za sve ono što mislimo da nije dobro, a nije da spašavamo njih kad oni dobro ne funkcionišu. Ovdje je problem što ne funkcioniše vlast, što ne funkcioniše koalicija SNSD-a, SDA-a i HDZ-a. Ako oni ne funckionišu i ništa ne rade, čemu ćemo mi biti onda korektori? Ali mi nismo njihov rezervni igrač. Neka SDA, HDZ, SNSD kažu mi nećemo da budemo u ovakvoj koaliciji koja ništa ne radi, samim tim ni Savjet ministara ništa ne radi, neka padne ova vlast, mi smo kao opozicija spremni da razgovaramo, pregovaramo i dogovaramo eventualno novu parlamentarnu većinu i da preuzmemo, ne samo vlast, već prije odgovornost za stanje u ovoj državi. Ja mislim da postoji niz pitanja koja su od krucijalne, egzistencijalne važnosti građanima BiH i koje bi mi trebali rješavati. Vidimo da je sve u zastoju, pa čak i da možda teška politička pitanja ostavimo za neka druga vremena kad sredimo stanje u ekonomiji, kad se počne oporavljati privreda, kad počnu dolaziti strane investicije. Mi kao opozicija na nivou BiH u PS smo već nekoliko puta sjedali i razgovarali o tom problemu i ti razgovori na nivou opozicije će se i dalje održavati, a rezultat tih razgovora će biti određeni programi koje ćemo mi ponuditi.

Niko me ne može ubijediti da ne postoji dogovor SDA-HDZ-SNSD

Smatra da se svi problemi u BiH moraju rješavati razgovorom.

– Ali mi vidimo da od ovih sada što vrše vlast na nivou BiH nema nikakvog razgovora. Apsolutno ne postoji nikakav razgovor. Oni samo putem medija, zloupotrebljavajući funkciju i namjenu medija, zbunjuju građane u BiH, plaše ih i to je sva njihova politika. Ništa ne rade. Gdje je 14 prioriteta EU koji su uslov za status kandidata BiH? Dakle, ukoliko bi mi uskočili umjesto njih u taj voz, naravno da bi sjeli i razgovarali o svakom pitanju, svakom problemu i lično mislim da bi teška politička pitanja ostavili za neka druga, bolja vremena.

O dogovoru SNSD-a i HDZ-a Mektić kaže da ga niko ne može ubijediti da taj dogovor ne postoji.

– A dogovor među sve tri političke partije je da bude ovakvo stanje kakvo jeste. Jer da nije to dogovor, alternativa je tome sjesti i razgovarati barem o nekim problemima unutar BiH za koje ne postoji nikakav ozbiljan razlog da se ne dogovore. Ali ja mislim da jedino oko čega su se oni dogovorili i usaglasili je da proizvode ovo stanje kakvo je danas u BiH jer su vidjeli da rapidno gube dignitet i povjerenje građana u BiH, bojeći se da ih građani na izborima ne pometu, da ne odu na neko političko smetljište što bi za njih značilo jednu veliku opasnost jer bi se postavilo pitanje njihove odgovornosti za 15-20 godina krađe, pljačke, opšteg siromašenja građana i računaju da utjerivanjem ovakvog straha u građane na način na koji sad to rade i čak dovode do nivoa da se ovdje ozbiljno razgovara o tom pitanju hoće li biti rata ili neće. To je, nažalost, ostala njihova jedina šansa da ostanu na vlasti.

Ovo što Dodik radi je čista manipulacija

Naglašava da se opozicija nije ozbiljno bavila pitanjem Deklaracije koja je bila predložena na današnjoj sjednici.

– Ona, po meni, nije prihvatljiva zato što je jednostrana, a u ovoj igranci i u ovome svemu što su napravili ne postoji jednostranost već ima odgovornosti SNSD-a, SDa i HDZ-a. Deklaracija bi morala obuhvatiti sve probleme koji postoje.

Na pitanje da li je na djelu neka tiha secesija, Mektić odgovara: “Ja ne znam šta se zapravo nalazi u glavama pojedinih ljudi. Ne mogu nikako da dokučim šta zapravo misli Milorad Dodik. Osim što mogu ja misliti o čemu on misli, a mislim da je čista manipulacija ovo što radi. Samo pitanje Oružanih snaga, on je rekao da će povući saglasnost, da će donijeti zakon o vojsci i oružanim snagama RS da bi samo nakon tri dana rekao saglasan sam da se izvrši reorganizacija OS BiH. Mislim da je ovo čista manipualacija koja odgovara i jednim i drugim i trećim. On kao nešto hoće, mi kao nešto ne damo i onda narod u svemu tome ne zna ništa.

Smatra da budžeti na svim nivoima u BiH se u značajnoj mjeri zasnivaju na sredstvima koja dolaze iz raznih međunarodnih institucija.

“I kad te međunarodne institucije kažu da bi u slučaju derogiranja UIO-a bila upitna ta sredstva onda očigledno da taj dio novca nema.”

Ozbiljna vrsta sankcija će doći ovdje

Mektić kaže da se, koliko je on informisan, o eventualnim sankcijama razgovara u vrlo uskom krugu ljudi.

– Neke informacije sa kojima ja raspolažem kažu da će ozbiljna vrsta sankcija ipak doći ovdje i kojim će se sankcionisati jedan broj pojedinaca i jedan broj kompanija koje su vrlo bliske vladajućim strukturama. To može biti vrlo ozbiljan, težak i komplikovan problem. To neće biti samo klasično stavljanje na crnu listu kao što je rađeno do sada. I SAD prave jedan plan da će svojim sankcijama moći na drugi način ih realizovati u BiH i da to manje ili više čak neće ni zavisiti od EU, ali u svakom slučaju, prema sadašnjim saznanjima, SAD u tim saznanjima prate ključne evropske zemlje.

– Građani su odigrali ključnu ulogu u Prijedoru. Problem je u političkim partijama i pojedincima koji su se kandidovali za funkciju gradonačelnika, zaključio je Mektić.