Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament BiH

Magazinović: Boji li se Zoran Tegeltija narkomafije ili farmaceutskih kompanija?

saša magazinović
magazinovic parlament bih db

Da li je pročitao mišljenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o tome kako i šta treba uraditi da se završi ovaj proces na legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe i koji se stopira sa različitih strana, pitao je Magazinović

U Sarajevu je u toku sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, vjerovatno posljednja u aktuelnom sazivu.

Najviše pitanja koje su poslanici imali u dijelu sjednice rezervisanom za poslanička pitanja bilo je upućeno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji koji ne prisustvuje sjednici, kao ni većina državnih minsitara iako i oni imaju obavezu prisustva sjednicama Parlamenta BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH tražio je pisani odgovor od Tegeltije na pitanje šta je s procesom legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH.

– Ja sam bio vrlo strpljiv s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH koji je davao podršku inicijativi legalizacije kanabisa, ali nije ništa konkretno uradio na tome. Koga se boji Zoran Tegeltija kada je u pitanju legalizacija kanabisa u medicinske svrhe? Da li narkomafije, farmaceutskih kompanija, da li onih koji se pripremaju da izvoze. Zašto su Tegeltija i njegovi savjetnici počeli da bježe od ove teme. Da li je pročitao mišljenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o tome kako i šta treba uraditi da se završi ovaj proces na legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe i koji se stopira sa različitih stran? Da li je Tegeltija pročitao kako su ljudi napisali šta ne treba raditi i šta je naša međunarodna obaveza kada je u pitanju legalizacija kanabisa u medicinske svrhe. Ovaj proces će biti završen, mi nećemo odustati i istrajat ćemo na tome da oni koji su u stanju potrebe neophodan lijek dobiju čim prije, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH mogao je ostati upamćen po tome da je nešto uradio u ovom procesu za te ljude, ali on to nije uradio, kazao je Magazinović.

Poslanik Damir Arnaut kazao je da uprkos tome što predsjedavajući Vijeća ministara BiH ne prisustvuje današnjem zasjedanju, on želi i Tegeltiji i cjelokupnom sazivu Vijeća ministara BiH.

Foto: D. B./Fokus.ba

– Pitam Tegeltiju kako ga nije stid izaći pred narod u oktobru nakon maltene nijednog ispunjenog obećanja, jer neki opozicioni poslanici imali su više prijedloga zakona nego kompletno Vijeće ministara BiH. Ovo Vijeće ministara BiH ostat će i po ocjeni analitičara upamćeno kao najnesposobniji saziv Vijeća ministara BiH, kazao je Arnaut.

Šemsudin Mehmedović, uputio je pitanje ministru prometa i komunikacija BiH Vojinu Mitroviću o detaljima uvođenja novih stikera za registraciju vozila na osnovu kojih je propisa donesena takva odluka, koje firme su dobile licence, ko je donio cjenovnik usluga i pod čijim nadzorom…

Foto: D. B./Fokus.ba

Mehmedović je kazao da se ministru Mitroviću “očigledno osladilo davanje desetogodišnjih koncesija”, te je ocijenio da se radi o novom nametu za građane koji će u jednom mandatu “težiti ” oko 200 miliona maraka. Ministar Mitrović ne prisustvuje današnjoj sjednici. Iako je o ovom problemu mogao govoriti zamjenik ministra prometa i komunikacija Nedžad Branković koji je Mehmedovićev stranački kolega (SDA), on nije iskoristio mogućnost da se obrati Predstavničkom domu PSBiH.