Polemika se nastavlja

Magazinović o izmjenama Izbornog zakona, Sattler mu odgovorio kako stvari stoje

magaz (1)

Zastupnik SDP-a obratio se Sattleru sa principima, šef Delegacije EU podvukao: O tome sam više puta govorio

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović obratio se danas putem društvenih mreža šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru sa, kako je naveo, principima za vođenje pregovora za promjenu Izbornog zakona BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Magazinović tako navodi da u pregovorima trebaju učestvovati sve parlamentarne političke stranke, da se proces pregovora mora odvijati transparentno na način da mediji, javnost i nevladine organizacije mogu ostvariti puni uvid, da se sve aktivnosti u vezi sa pregovorima odvijaju u zgradi Parlamentarne skupštine BiH te da rezultat pregovora bude implementacija presuda i obezbijeđen transparentna, fer i pošten izborni proces uz korištenje modernih tehnologija.

Dobio je i odgovor, i to lično od šefa Delegacije EU u BiH koji mu je napisao „naravno, rekao sam to više puta, ako vam je promaklo“.

-Pozicija EU i naših međunarodnih partnera je u skladu sa Mišljenjem, dakle oko nje nema pregovora. Sam proces kao i rad Interresorne radne grupe mora biti transparentan i mora uključiti opozicione stranke, kao i Centralnu izbornu komisiju BiH. Ako imate više pitanja, moja vrata su vam otvorena – napisao je Sattler.

Treba napomenuti da se Magazinović već izvjesno vrijeme kritikuje šefa Delegacije EU nakon održanog sastanka sa liderima SDA, SNSD-a i HDZ-a u vezi sa pripremama Izbornog zakona.

Spočitava mu da se sastanci prave samo sa vladajućim strankam i da su netransparentni.

No, EU u ovom procesu nije sama već ima punu podršku SAD-a a Sattler od američkog ambasadora Erica Nelsona.

Nakon održanog sastanka sa liderima SDA, SNSD-a i HDZ, a iz Delegacije EU u BiH su ranije za Fokus pojasnili da se radi o prvom sastanku s liderima većine, održani su i susreti sa drugim strankama. Pa tako i sa stranka „Trojke“ (NiP, NS i SDP), zatim PDP-om i SDS-om i drugim.