Za Fokus.ba

Iz Delegacije EU u BiH razbili dilemu: Zašto sastanak sa Izetbegovićem, Dodikom i Čovićem?

sattler-nelson-izetbegovic-covic

Odgovorili na strahove iz opozicije da se izmjene Izbornog zakona prave bez njihovog učešća

Prošlosedmični sastanak u zgradi Delegacije EU u Sarajevu na kojem su specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler i američki ambasador Eric Nelson okupili lidere SDA, SNSD-a i HDZ-a, Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, zajedno s njihovim saradnicima, izazvao je u opoziciji kritike s navodima da se pripremaju izmjene Izbornog zakona bez uključivanja opozicije u cijeli proces.

Piše: A. DUČIĆ

Tako je državni parlamentarac Saša Magazinović (SDP) iznio dosta oštru kritiku na račun Sattlera nazivajući sa ovaj sastanak nestransparentnim te navodeći da “odluka o tome kako će u budućnosti izgledati izborni proces i ko će koga birati, prevažno je pitanje da bi se iz kreiranja rješenja isključili opozicija, mediji i javnost uopće”.

– Zaključak koji se nameće sam od sebe je da obrisi rješenja po želji Dragana Čovića već postoje, da ih Milorad Dodik bezuslovno podržava, kao i Bakir Izetbegović koji još uvijek pokušava da nađe model po kojem će ispuniti Čovićeve želje, a da ga dio javnosti ne osudi za to, ocjena je Magazinovića.

No, iz Delegacije EU u BiH danas su za Fokus.ba odgovorili da se radi o sastanku sa liderima stranaka iz koalicione većine na državnom nivou.

– Sastanku su kopredsjedavali EU i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja o borbi protiv pandemije COVID-19, naporima na ekonomskom oporavku zemlje, kao i o postizanju napretka na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Na sastanku je bilo govora i o ustavnim i izbornim reformama, koje je moguće postići u ovoj godini u kojoj neće biti održani izbori. Dijalog o ovim reformama diljem političkog spektra od suštinske je važnosti kako bi se osigurala široka podrška i u konačnici usvajanje u Parlamentarnoj skupštini. Javne konsultacije sa civilnim društvom su takođe ključne u svim zdravim demokratijama – kazali su za Fokus.ba u Delegaciji EU u BiH.

Podsjetimo, Izetbegović je nakon navedenog sastanka kazao je da je on održan s ciljem da ambasadori pokušaju pomoći da se krene u rješavanje problema u našoj zemlji.

– Atmosfera je bila dosta dobra, neki konkretan pomak nije napravljen, više se išlo na to da se vidi kojim putem krenuti, od lakšeg ka težem, kada je u pitanju 14 prioriteta Evropske komisije i kako da dođemo do kandidatskog statusa – rekao je Izetbegović.