Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanik SDP-a uputio inicijativu

Magazinović: Uvesti obavezne testove sposobnosti i na droge za ministre, poslanike, direktore…

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
10.06.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Sasa Magazinovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Svrha inicijative je da se onemogući da u budućnosti najvažnije javne funkcije obnašaju oni koji nisu uspješno prošli ljekarski pregled, test mentalno-psihološke sposobnosti i test na korištenje psihoaktivnih supstanci – pojašnjava Magazinović

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je Inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama Bosne i Hercegovine.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Magazinović navodi da obavezni ljekarski pregled koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno – psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

Dalje, u obrazloženju Inicijative Magazinović navodi da iako zakonodavstvo u BiH predviđa da su državni službenici i namještenici pri zasnivanju radnog odnosa obavezni izvršiti ljekarski pregled, takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obnašaju najviše javne funkcije.

– Tako naprimjer ministri, njihovi zamjenici, poslanici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede. Smatrajući da osobe koje obnašaju najodgovornije javne funkcije pred zakonom moraju biti jednaki sa svim ostalim građanima, iniciram definiranje zakonodavnog okvira kako bi se ova nejednakost ispravila, ali ne samo to. Budući da se radi o izuzetno odgovornim javnim funkcijama značajnim za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, smatram da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne da ih obavljaju.

Pokrećem inicijativu prema Vijeću ministara BiH da pored nedostajućeg ljekarskog pregleda, kod ovih osoba se stavi akcenat i na obavezno testiranje mentalno psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, ali i testiranje na korištenje psihoaktivnih supstanci, naveo je Magazinović.

On je istaknuo i da ovom inicijativom ne adresira „ posebno niti jednom pojedincu ili grupi ljudi mentalnu ili psihološku nedoraslost pozicijama na kojima se nalaze, niti da je bilo koji pojedinac ili grupa dogovarala, pregovarala ili donijela neku neku odluku pod utjecajem droge ili u konačnici da je bilo koji političar u takvom stanju istupao u javnosti.“

– Svrha inicijative je da se onemogući da u budućnosti najvažnije javne funkcije obnašaju oni koji nisu uspješno prošli ljekarski pregled, test mentalno-psihološke sposobnosti i test na korištenje psihoaktivnih supstanci- pojašnjava Magazinović.

Ovaj poslanik SDP-a je i na svom Facebook profilu naveo da je siguran da bi realizacija njegove Inicijative pomogla u dekontaminaciji političke scene u BiH.

– Nije ključno, ali jeste dio rješenja: Uvesti test mentalno-psihološke sposobnosti i test na korištenje droga za ministre, poslanike, direktore… Siguran sam da će pomoći dekontaminaciji političke scene bar malo, a možda se i iznenadimo koliko… – naveo je Magazinović na Facebooku.