Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majke Srebrenice o oslobađanju Cvetkovića: Na slobodi je učesnik u genocidu

BiH

Majke Srebrenice o oslobađanju Cvetkovića: Na slobodi je čovj

Za porodice žrtava rata u Srebrenici neprihvatljiva je oslobađajuća presuda koju je sud BiH izrekao Aleksandru Cvetkoviću i to pred 20. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Šuhra Malić izgubila je u julu 1995. dva sina, Fuada i Suada. Nikad nije pronašla kompletna tijela. Za njenu tugu lijeka nema, sama je na svijetu. Oslobađajuće presude zločincima jako je pogađaju, ne vidi smisao hapšenja.

[pull_quote_right]Na oslobađajuću presudu moguće je uložiti žalbu, ali za majke Srebrenice sramotno je pred obilježavanje 11. jula osoboditi čovjeka koji je bio optužen za smrt 900 Bošnjaka[/pull_quote_right]

“Ne trebaju ih ni hapsiti ako će ih samo tako pustiti. U Branjevo sam išla, pričali su mi na koji način su stradali tamo, kaže tjerali su ih da skaču sa grede i ubijali ih u vazduhu, pričao mi je čovjek da ga nisu ubili, promašili su, a preko njega padali mrtvi. I oni sad puštaju takvog čovjeka koji je zločinac”, razočarano govori Šuhra.

Optužnica je Cvetkovića teretila za ubistvo 900 Bošnjaka u Branjevu u julu 1995. godine. Zbog manjka dokaza on je oslobođen presude. Za Mejru Đogaz koja je u ratu izgubila tri sina, muža i unuka neprihvatljive su ovakve presude.

“Oni njih oslobađaju, ali stići će svakoga Božija kazna. Ove kazne se mogu osloboditi, ali Božije ne može. Ja sam danas sama, a mogla sam biti sretna majka. Neko je kriv za to. Teško mi je”, kaže Mejra.

Za zločine počinjene nad Bošnjacima Srebrenice Cvetkoviću se sudilo od 2013. godine. Porodice žrtava nisu očekivale ovakav ishod. Fadila Efendić, kaže da to nije pravedno, ljuta je na pravosuđe BiH.

“Nije mi jasno da čovjek može učestvovati u ubistvu i u genocidu, a da može biti oslobođen. To nikako ne mogu da razumijem. Nešto se krije iza toga, možda nešto još gore se sprema. Nije u redu da sudstvo BiH pravi od sebe cirkus. Ako se sami ne poštuju, šta će drugi reći o njima”, pita se Fadila.