Ekološka udruga

Majski cvijet u borbi za Bunske kanale: Važne odluka pred Ministarstvom graditeljstva HNK

bunski-kanali-bonjourba6

Ekološka udruga “Majski cvijet” prethodnih je dana postavila info štandove u Mostaru, Buni i Blagaju gdje su stanovnike Mostara i okolnih mjesta upoznali s okolnostima vezanim za gradnju mini hidroelektrana na Bunskim kanalima

Ekološka udruga “Majski cvijet” poslala je zahtjev za sastanak s načelnicom Odjela za urbanizam Grada Mostara Marinom Deronjić te kantonalnim ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Suadom Hasandedićem vezano za izgradnju mini hidroelektrane Buna 1 i 2 na Bunskim kanalima, na toku rijeke Neretve.

“U svom zahtjevu naveli smo da je pred navedenim ministarstvom donošenje važne odluke po pitanju izgradnje mHE na Bunskim kanalima, koja je od zajedničkog interesa i važnosti za građane Mostara. Smatramo da je izuzetno važno da ovo ministarstvo informiramo o svim relevantnim činjenicama u ovom slučaju kao i o dosadašnjim aktivnostima građana Mostara i Bune. Očekujemo da ćemo dobiti potvrdan odgovor za sastanak i od Odjela za urbanizam, kao i od županijskog ministarstva”, priopćeno je iz udruge “Majski cvijet”.

U zahtjevu upućenom načelnici Odjela za urbanizam i građenje, Udruga je podsjetila da je prilikom podnošenja zahtjeva u postupku pribavljanja urbanističke suglasnosti za izgradnju mHE Buna 1 i 2, investitor dostavio izvod iz prostornog plana općine Mostar s identifikacijom lokaliteta u kojem je označena zona iza izgradnju mHE.

Iz tih razloga, dodaju, građani pozivaju ovu instituciju da zajedno razmotre inicijativu za izmjene PP Mostara na tom području jer se radi o lokalitetu koji se od 1970. godine nalazi na listi spomenika prirode i kao takav uživa zaštitu propisanu odredbama Zakona.

Ekološka udruga “Majski cvijet” prethodnih je dana postavila info štandove u Mostaru, Buni i Blagaju gdje su stanovnike Mostara i okolnih mjesta upoznali s okolnostima vezanim za gradnju mini hidroelektrana na Bunskim kanalima.

Iz udruge podsjećaju da je Kantonalni sud u Sarajevu prošle godine donio presudu kojom se poništava okolišna dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju na Bunskim kanalima, ali je investitor ponovno podnio zahtjev prema tom ministarstvu.